door Valerie Fris
PARAMARIBO — In het kort geding dat stichting Wan Okasi, de belangenorganisatie voor mensen met een beperking, en haar voorzitter Aniel Koendjbiharie hebben aangespannen tegen de staat Suriname heeft Dwight Kraag, advocaat van de staat, vrijdag aangegeven dat het geheime karakter bij het stemmen hen niet is ontnomen. Dit deelde Milton Castelen, advocaat van stichting Wan Okasi, mee aan de Ware Tijd. De zaak is vrijdag (vandaag) voorgegaan, nadat Kraag donderdag om een dag uitstel had gevraagd.ADVERTISEMENT
Artikel 27 van het Kiesbesluit stelt dat mensen met een beperking op de dag van de stemming met een vertrouwenspersoon en een vertegenwoordiger van het stembureau hun burgerplicht moeten voldoen. De vertegenwoordiger zal dan het gewenste hokje van de persoon met een beperking inkleuren.
Kraag voerde vrijdag aan dat artikel 102 van de Kiesregeling onduidelijk is en artikel 2 lid 4a van de Kiesregeling samen met artikel 3 van het Staatsbesluit over vormgeving van wettelijke regelingen, staats- en bestuursbesluiten de ruimte bieden om artikel 27 van het Kiesbesluit te maken. De advocaat vond daarom dat artikel 27 het volwaardig deelnemen van lichamelijk hulpbehoevenden niet aantast. Castelen stelde eerder dat het artikel niet rechtsgeldig is, omdat er wettelijk geen enkele bevoegdheid is om nadere regels vast te leggen, zoals zijn opgenomen.
Twijfels
Een ander punt dat Kraag aandroeg is dat hij betwist of Wan Okasi volgens de statuten deze zaak mag voeren. “De staat vindt het KKF-uittreksel onvoldoende betrouwbaar. Ook betwist de staat dat de brieven van Wan Okasi mede namens Koendjbiharie zijn gestuurd naar de regering en het OKB”, legde Castelen uit aan de Ware Tijd.
Koendjbiharie om een reactie gevraagd, zegt tegen de krant in deze fase nog niet veel te willen zeggen uit respect voor de rechterlijke macht. “Ik hoop nog steeds dat de uitspraak in ons voordeel zal zijn en dat de mensen met een beperking met een goed gevoel zullen gaan stemmen. Ik hoop dat de rechter niet alleen de regelgeving meeneemt, maar ook ons gevoel. We zijn een zwakke schakel in de samenleving en de staat denkt over ons heen te kunnen lopen”, reageert hij.
Het is nog niet duidelijk wanneer er uitspraak komt in deze zaak. Castelen gaat er wel vanuit dat er vóór 25 mei vonnis zal worden uitgesproken.
- Baasaron gaf Bondru toestemming om foto te gebruiken voor b…..
- Para-plantages protesteren tegen bezoek president Santokhi..
- Wereldwijde beurzen schieten omhoog na tariefverlaging VS e…..
- Animatieprogramma ‘Mi tori’: Over identiteit en het durven …..
- ROMMEL OPRUIMEN..
- Meer dan 1400 ordehandhavers getraind voor veilige en orden…..
- Veel bewolking en neerslag op deze dinsdag..
- President Santokhi in dialoog met strategische beroepsgroep…..
- Paus roept op tot vrijlating journalisten bij eerste ontmoe…..
- Gisla Marie Blankendal (75) Paramaribo 7-5-2025..
- zuster Rita Norine Arceluz Sarduy-Harry (71) Den Haag 8-5-…..
- Taxiën door de politiek: Onderwijsvernieuwing zonder voorui…..
- Khudabux: vanwege partijdigheid ging Baitali in beroep bij …..
- Van militair tot kapper: samenleving spreekt president tijd…..
- Column: Geld regeert de verkiezingen: Kapitaal versus integ…..
- Colporteur oproepingskaarten voor verhoor opgebracht door d…..
- Paraplantages: ‘President en VHP niet officieel ontvangen b…..
- Project Weg naar Zee niet stopgezet..
- Regering breidt Project Schoolbroodpakket uit naar 180 scho…..
- Simons: ‘We willen het beter doen dan deze huidige regerin…..
- Roemer: Suriname moet economische cultuur ontwikkelen en to…..