door Valerie Fris
PARAMARIBO — In het kort geding dat stichting Wan Okasi, de belangenorganisatie voor mensen met een beperking, en haar voorzitter Aniel Koendjbiharie hebben aangespannen tegen de staat Suriname heeft Dwight Kraag, advocaat van de staat, vrijdag aangegeven dat het geheime karakter bij het stemmen hen niet is ontnomen. Dit deelde Milton Castelen, advocaat van stichting Wan Okasi, mee aan de Ware Tijd. De zaak is vrijdag (vandaag) voorgegaan, nadat Kraag donderdag om een dag uitstel had gevraagd.ADVERTISEMENT
Artikel 27 van het Kiesbesluit stelt dat mensen met een beperking op de dag van de stemming met een vertrouwenspersoon en een vertegenwoordiger van het stembureau hun burgerplicht moeten voldoen. De vertegenwoordiger zal dan het gewenste hokje van de persoon met een beperking inkleuren.
Kraag voerde vrijdag aan dat artikel 102 van de Kiesregeling onduidelijk is en artikel 2 lid 4a van de Kiesregeling samen met artikel 3 van het Staatsbesluit over vormgeving van wettelijke regelingen, staats- en bestuursbesluiten de ruimte bieden om artikel 27 van het Kiesbesluit te maken. De advocaat vond daarom dat artikel 27 het volwaardig deelnemen van lichamelijk hulpbehoevenden niet aantast. Castelen stelde eerder dat het artikel niet rechtsgeldig is, omdat er wettelijk geen enkele bevoegdheid is om nadere regels vast te leggen, zoals zijn opgenomen.
Twijfels
Een ander punt dat Kraag aandroeg is dat hij betwist of Wan Okasi volgens de statuten deze zaak mag voeren. “De staat vindt het KKF-uittreksel onvoldoende betrouwbaar. Ook betwist de staat dat de brieven van Wan Okasi mede namens Koendjbiharie zijn gestuurd naar de regering en het OKB”, legde Castelen uit aan de Ware Tijd.
Koendjbiharie om een reactie gevraagd, zegt tegen de krant in deze fase nog niet veel te willen zeggen uit respect voor de rechterlijke macht. “Ik hoop nog steeds dat de uitspraak in ons voordeel zal zijn en dat de mensen met een beperking met een goed gevoel zullen gaan stemmen. Ik hoop dat de rechter niet alleen de regelgeving meeneemt, maar ook ons gevoel. We zijn een zwakke schakel in de samenleving en de staat denkt over ons heen te kunnen lopen”, reageert hij.
Het is nog niet duidelijk wanneer er uitspraak komt in deze zaak. Castelen gaat er wel vanuit dat er vóór 25 mei vonnis zal worden uitgesproken.
- GBB organiseert workshop voor bescherming jaguars in Surina…..
- Sapoen: ‘Alles voor Suriname, niet voor verdeeldheid&…..
- Werkgroep Ephraimszegen geïnstalleerd om buurtproblemen aan…..
- Alleyne ingenomen met bescherming consument in nieuw Burger…..
- President Santokhi installeert commissie voor modernisering…..
- Bromfietser komt om het leven na ongeval op Brownsweg..
- Van SRD 2000 naar SRD 11.660: de echte impact van inflatie …..
- Uruguayaanse oud president José Mujica overleden..
- Parlementsvoorzitter Bee: ‘We hebben doelen gesteld en die …..
- Meten is miljoenen waard: Suriname zet volgende stap in man…..
- Geslaagde eerste editie Sranan Lobi Dey..
- LEUGENS EN MISLEIDING..
- Sol Suriname wijst valse beschuldigingen van de hand..
- Het blijft nog even regenen..
- Financiën reageert op beschuldigingen betreffende SOL Surin…..
- Brit die vastzat voor moord na 38 jaar vrijgesproken..
- Rita S Mungra (62) Haarlem 10-5-2025..
- Sjerita Urmia Williams (70) Paramaribo 9-5-2025..
- Taxiën door de politiek: 77-jarige blijft werken zolang ze …..
- BONDRU-campagne bekritiseerd door OPTSU-voorzitter Imran Ta…..
- Brunswijk aanvaardt uitdaging van Akiemboto: “Zeg maar waar…..