door Valerie Fris
PARAMARIBO — In het kort geding dat stichting Wan Okasi, de belangenorganisatie voor mensen met een beperking, en haar voorzitter Aniel Koendjbiharie hebben aangespannen tegen de staat Suriname heeft Dwight Kraag, advocaat van de staat, vrijdag aangegeven dat het geheime karakter bij het stemmen hen niet is ontnomen. Dit deelde Milton Castelen, advocaat van stichting Wan Okasi, mee aan de Ware Tijd. De zaak is vrijdag (vandaag) voorgegaan, nadat Kraag donderdag om een dag uitstel had gevraagd.ADVERTISEMENT
Artikel 27 van het Kiesbesluit stelt dat mensen met een beperking op de dag van de stemming met een vertrouwenspersoon en een vertegenwoordiger van het stembureau hun burgerplicht moeten voldoen. De vertegenwoordiger zal dan het gewenste hokje van de persoon met een beperking inkleuren.
Kraag voerde vrijdag aan dat artikel 102 van de Kiesregeling onduidelijk is en artikel 2 lid 4a van de Kiesregeling samen met artikel 3 van het Staatsbesluit over vormgeving van wettelijke regelingen, staats- en bestuursbesluiten de ruimte bieden om artikel 27 van het Kiesbesluit te maken. De advocaat vond daarom dat artikel 27 het volwaardig deelnemen van lichamelijk hulpbehoevenden niet aantast. Castelen stelde eerder dat het artikel niet rechtsgeldig is, omdat er wettelijk geen enkele bevoegdheid is om nadere regels vast te leggen, zoals zijn opgenomen.
Twijfels
Een ander punt dat Kraag aandroeg is dat hij betwist of Wan Okasi volgens de statuten deze zaak mag voeren. “De staat vindt het KKF-uittreksel onvoldoende betrouwbaar. Ook betwist de staat dat de brieven van Wan Okasi mede namens Koendjbiharie zijn gestuurd naar de regering en het OKB”, legde Castelen uit aan de Ware Tijd.
Koendjbiharie om een reactie gevraagd, zegt tegen de krant in deze fase nog niet veel te willen zeggen uit respect voor de rechterlijke macht. “Ik hoop nog steeds dat de uitspraak in ons voordeel zal zijn en dat de mensen met een beperking met een goed gevoel zullen gaan stemmen. Ik hoop dat de rechter niet alleen de regelgeving meeneemt, maar ook ons gevoel. We zijn een zwakke schakel in de samenleving en de staat denkt over ons heen te kunnen lopen”, reageert hij.
Het is nog niet duidelijk wanneer er uitspraak komt in deze zaak. Castelen gaat er wel vanuit dat er vóór 25 mei vonnis zal worden uitgesproken.
- President Santokhi in dialoog tijdens driedaagse meet-and-g…..
- Dag van de Verpleging: Verplegenden verdienen meer dan onze…..
- VIDS-project ondersteunt strijd voor erkenning inheemse lan…..
- KPS rondt training ordedienstleden af..
- Tweesporen sport beleid..
- Trump haalt uit naar Democratische kritiek op Qatarees vlie…..
- Mathoera: “Eenheid van Suriname mag nooit op het spel worde…..
- Jongeman aangehouden na vermissing van minderjarig meisje..
- Schoolbroodpakket wordt uitgebreid van 117 naar 180 scholen..
- NPS distantieert zich van Stichting Bondru-campagne..
- Djelissa Bow gekroond tot Sa’Ndyuka Uma 2025: ‘ik heb er ge…..
- Spoedoverleg over beleidscrisis bij TCT: minister Ramsaran …..
- Training ordedienstleden KPS in afrondende fase..
- Staatsbegrafenis van oud-president Jules Wijdenbosch..
- Bekendmaking PURP Waterkant Mei 2025..
- ‘Wan Neti Gi Mama’ met Powl Ameerali..
- Delany weigert in voorprogramma van Trey Songz te staan..
- Paus Leo XIV roept op tot ‘geen oorlog meer’..
- SCVU-coach Dhanradj: ‘Winst op Koi Carper geeft vooruitgang…..
- Schoolbroodpakket breidt uit: dagelijks ontbijt voor ruim 2…..
- VLS hekelt uitsluiting bij verkiezingsdebat: “Geen sprake v…..