PARAMARIBO — Nadat de bond bij Luchthavenbeheer op 1 april besloot geen vluchten van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) meer af te handelen als onderdeel van het beraad dat de personeelsbond voert, heeft de regering betrokken partijen opgeroepen voor overleg. Daaruit is voortgekomen dat de betaling van de achterstallige airport fees van de SLM aan Luchthavenbeheer op gang moet komen en dat beide parastatale bedrijven verder overleg zullen moeten voeren over het inlopen van de betalingsachterstand.
Tijdens de regeringsvergadering van woensdag is er goedkeuring verleend aan het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) over de betaling van de achterstand aan airport fees conform de gemaakte afspraken. De regering zegt er alles aan te doen om de rust te waarborgen en de dienstverlening aan het reizende publiek te garanderen.ADVERTISEMENT
Oud zeer
De problemen tussen de SLM en Luchthavenbeheer zijn niet van nu. In maart 2024 berichtte de Ware Tijd al dat de national carrier nog vele miljoenen was verschuldigd aan Luchthavenbeheer voor afdrachten van vertrekkende reizigers die jarenlang niet zijn overgemaakt. Luchthavenbeheer heeft vaker daarover aan de bel getrokken en aangegeven dat mede door die achterstand investeringen binnen het eigen bedrijf worden tegengehouden.
De schuld werd geraamd op “miljoenen US dollars”. Voor iedere vertrekkende passagier moesten luchtvaartmaatschappijen rond maart 2024 35 US dollar afdragen, maar volgens directeur Vijay Chotkan van Luchthavenbeheer had de SLM al meer dan drie jaar verzuimd dat te doen. De “ettelijke tientallen miljoenen US dollars” zou zijn bedrijf gebruiken voor bijvoorbeeld de aanschaf van passagiersslurven.
Aangepaste afdrachtsregeling
In september 2024 maakte de Communicatiedienst Suriname (CDS) melding van “een openhartig en constructief gesprek” tussen Luchthavenbeheer en SLM met de clusterministers Luchtvaart over de inning van de zogenaamde airport fees. “Als resultaat van het in goede sfeer gevoerde onderhoud en in het belang van de reizigers, maken Luchthavenbeheer en de Surinaamsche Luchtvaartmaatschappij bekend dat, door tussenkomst van de regering, de zelfinning van de airport tax door Luchthavenbeheer, die per 1 oktober 2024 zou worden geïntroduceerd, nu geen voortgang meer zal hebben. Op basis van de gemaakte afspraken zal de inning en afdracht op de gebruikelijke wijze geschieden via de SLM”, schreef de CDS op 29 september vorig jaar.
Verder werd aangegeven dat “vanaf 1 oktober een aangepaste afdrachtsregeling tussen beide staatsbedrijven zal gelden”. Over de achterstallige betalingen zouden Luchthavenbeheer en SLM nog die week overleg voeren en de stand van zaken aan de regering voorleggen, waarna een betalingsarrangement zou worden afgesproken.
Het gesprek deze week tussen de regering en de twee bedrijven stond onder leiding van vicepresident Ronnie Brunswijk. Aanwezig waren TCT-minister Uraiqit Ramsaran en de directies en raden van commissarissen van Luchthavenbeheer en SLM, meldt de CDS donderdagochtend in een persbericht.
- Gajadien: Jap-A-Joe moet worden bedankt..
- Econoom Silvano Tjong-A-Hing: ‘Lenen niet per se slecht’: ‘…..
- Silos over CHS-ondervoorzitter: “Ze moet worden opgedonderd…..
- Suriname pleit voor duurzame werkgelegenheid op ILO-vergade…..
- SDG Platform Suriname houdt workshop voor DNA-kandidaten; k…..
- Politiefunctionarissen RBT ronden interventietraining af..
- Jongelingen geleerd creatief bezig te zijn met mobieltje..
- Mungra: schimmige gunningen infrastructuurprojecten roepen …..
- KPS: ‘Opschalen veiligheidsmaatregelen om openbare orde, ru…..
- Quo vadis?..
- Inbeslagname luxe voertuigen Azruddin Mohamed opgeschort..
- Onze zorg: inferieure kwaliteit, hoge kosten..
- Makandra-samenwerkingsproject tussen Suriname en Nederland …..
- Skills for Tomorrow: minOWC verbindt onderwijs met toekomst…..
- Politie houdt vier verdachten aan bij drugsinvallen..
- Militair steelt durotank van politie-inspecteur..
- Politieagent getuigt tegen zeven collega’s in Pikin Saron-z…..
- Groene banen en sociale bescherming benadrukt tijdens ILO-v…..
- Getuige in strafzaak politiemannen Pikin Saron kan zich nie…..
- Studenten in het buitenland ontvangen wel studietoelagen..
- BELOFTEN EN DE KOOPKRACHT..