PARAMARIBO — Nadat de bond bij Luchthavenbeheer op 1 april besloot geen vluchten van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) meer af te handelen als onderdeel van het beraad dat de personeelsbond voert, heeft de regering betrokken partijen opgeroepen voor overleg. Daaruit is voortgekomen dat de betaling van de achterstallige airport fees van de SLM aan Luchthavenbeheer op gang moet komen en dat beide parastatale bedrijven verder overleg zullen moeten voeren over het inlopen van de betalingsachterstand.
Tijdens de regeringsvergadering van woensdag is er goedkeuring verleend aan het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) over de betaling van de achterstand aan airport fees conform de gemaakte afspraken. De regering zegt er alles aan te doen om de rust te waarborgen en de dienstverlening aan het reizende publiek te garanderen.ADVERTISEMENT
Oud zeer
De problemen tussen de SLM en Luchthavenbeheer zijn niet van nu. In maart 2024 berichtte de Ware Tijd al dat de national carrier nog vele miljoenen was verschuldigd aan Luchthavenbeheer voor afdrachten van vertrekkende reizigers die jarenlang niet zijn overgemaakt. Luchthavenbeheer heeft vaker daarover aan de bel getrokken en aangegeven dat mede door die achterstand investeringen binnen het eigen bedrijf worden tegengehouden.
De schuld werd geraamd op “miljoenen US dollars”. Voor iedere vertrekkende passagier moesten luchtvaartmaatschappijen rond maart 2024 35 US dollar afdragen, maar volgens directeur Vijay Chotkan van Luchthavenbeheer had de SLM al meer dan drie jaar verzuimd dat te doen. De “ettelijke tientallen miljoenen US dollars” zou zijn bedrijf gebruiken voor bijvoorbeeld de aanschaf van passagiersslurven.
Aangepaste afdrachtsregeling
In september 2024 maakte de Communicatiedienst Suriname (CDS) melding van “een openhartig en constructief gesprek” tussen Luchthavenbeheer en SLM met de clusterministers Luchtvaart over de inning van de zogenaamde airport fees. “Als resultaat van het in goede sfeer gevoerde onderhoud en in het belang van de reizigers, maken Luchthavenbeheer en de Surinaamsche Luchtvaartmaatschappij bekend dat, door tussenkomst van de regering, de zelfinning van de airport tax door Luchthavenbeheer, die per 1 oktober 2024 zou worden geïntroduceerd, nu geen voortgang meer zal hebben. Op basis van de gemaakte afspraken zal de inning en afdracht op de gebruikelijke wijze geschieden via de SLM”, schreef de CDS op 29 september vorig jaar.
Verder werd aangegeven dat “vanaf 1 oktober een aangepaste afdrachtsregeling tussen beide staatsbedrijven zal gelden”. Over de achterstallige betalingen zouden Luchthavenbeheer en SLM nog die week overleg voeren en de stand van zaken aan de regering voorleggen, waarna een betalingsarrangement zou worden afgesproken.
Het gesprek deze week tussen de regering en de twee bedrijven stond onder leiding van vicepresident Ronnie Brunswijk. Aanwezig waren TCT-minister Uraiqit Ramsaran en de directies en raden van commissarissen van Luchthavenbeheer en SLM, meldt de CDS donderdagochtend in een persbericht.
- Vandaag meer zon, maar ook bewolking..
- AI-Workshop moet leiden tot effectievere implementatie van …..
- Amerikaanse regering overweegt droneaanvallen op drugskarte…..
- Brunswijk staat vierkant achter Jap-A-Joe..
- Rotaract Club Paramaribo zorgt voor wateropslag op Hollands…..
- SRD 40 voor de dollar slechts kwestie van tijd..
- Column: Druk schema voor Natio..
- Eskak begrijpt zorgen over Jap A Joe; ‘maar checks and bala…..
- Medisch visum geëist in zedenzaak voorganger C.L...
- Brunswijk: “Wendy gaat nergens, Silos heeft het met de ABOP…..
- Veiligheidsbonden overleggen met Santokhi over uitvoering a…..
- Naam Belfort blijft op kandidatenlijst ondanks overlijden..
- Ravaksur Plus wijst loonvoorstel af; eist spoedoverleg met …..
- Suriname onderstreept belang van dialoog en rechtsorde op C…..
- Een geschiedenis van de Joodse familie Fernandes en hun sla…..
- Politie Suriname meldt succesvol eerste kwartaal..
- Vp Brunswijk: “ondervoorzitter van het CHS wordt niet opged…..
- ‘De reis van ons Afro-Surinaams erfgoed’: een visueel histo…..
- Strenge grenscontroles leiden tot bananenoverschot in Surin…..
- Zijn armen minder welkom? Reizen, regels en menselijke waar…..
- Kookvideo met mogelijk grote gevolgen..