Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MINOWC) geeft aan met grote bezorgdheid kennis te hebben genomen van de recente “naamswijziging” van de fontein op het Vaillantsplein, die zou zijn aangeduid als de “Yogh Fontein”. Deze hernoeming heeft plaatsgevonden zonder enig overleg met of toestemming van het ministerie en is bovendien in strijd met de culturele en historische waarde van het monument waarvan de fontein deel uitmaakt.
De betreffende fontein maakt integraal deel uit van het Statenmonument, ook wel bekend als het Monument voor het Koloniale Parlement. Dit nationale erfgoed werd op 7 mei 1966 onthuld door de honderdjarige weduwe van Johan Frederik Nassy, ter gelegenheid van de herdenking van de eerste vergadering van de Koloniale Staten, precies honderd jaar eerder. Het monument, ontworpen door kunstenaar Stuart Robles de Medina, symboliseert met vijf bronzen vaandeldragers de saamhorigheid en verworven rechten van het Surinaamse volk.
Hoewel het ministerie erkent dat het publiek-private partnerschap (PPP) tussen het ministerie van Openbare Werken en Yogh Hospitality heeft bijgedragen aan de restauratie van het Vaillantsplein, inclusief het duurzame herstel van de fontein door buitenlandse experts, geeft het minsterie dat het ongepast en onjuist is dat deze fontein nu naar een commerciële partij is vernoemd.
De vernoeming van onderdelen van nationaal erfgoed kan uitsluitend plaatsvinden via een ministeriële beschikking, waarbij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur betrokken moet zijn voor advies en goedkeuring. In dit geval is daarvan geen sprake geweest. Het ministerie keurt deze gang van zaken dan ook ten stelligste af.
Erkenning van de bijdrage van Yogh Hospitality is uiteraard op zijn plaats en kan op gepaste wijze worden geuit, bijvoorbeeld door middel van een informatiebord dat de rol van de onderneming bij de restauratie en het toekomstige onderhoud van het plein benoemt.
Tot slot benadrukt het MINOWC dat het Statenmonument met bijbehorende fontein een essentieel onderdeel is van het Surinaamse culturele erfgoed. Elke wijziging in naam of bestemming dient met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en in overleg met betrokken instanties plaats te vinden. Het ministerie draagt geen kennis van enige formele naamswijziging en beschouwt de naam “Yogh Fontein” derhalve alsniet-legitiem.
- Twaalf maanden cel voor chanteren vrouw met gehackte naaktb…..
- Druilige Witte Donderdag..
- Betaling Cubaanse leerkrachten laat op zich wachten door on…..
- Veertigplusser overlijdt na elektrocutie..
- 78-jarige Guyanees steekt man neer na aanrijding..
- Rechter dreigt Trump-regering met vervolging om deportaties…..
- Theresia Emelina Bobson (86) Amsterdam 14-4-2025..
- Vera Roseline Williams (80) Paramaribo 14-4-2025..
- Brazilië erkent recordrisico op schulden dit jaar..
- Ramadhin weerlegt kritiek nieuw gebouw Volksgezondheid..
- Man ingesloten voor verkrachting en mishandeling partner..
- Water moet sneller wegtrekken in Morgenstond na installatie…..
- Column: Roeien met de riemen …..
- Belfort bij zijn uitvaart geroemd om zijn recht-door-zee ho…..
- Mathoera blijft bij haar standpunt over kritiek op de reger…..
- Politieke druk neemt toe: Oproep tot aftreden en vervolging…..
- Cubaanse leerkrachten al zes maanden zonder salaris..
- Abiamofo: ‘Bekijk liever wat er vóór ons beleid in Apoera i…..
- VZS verrassend mannen tweede klasse volleybalkampioen..
- Steekpartij na ruzie over aanrijding: 78-jarige aangehouden..
- Startsein voor installatie van drie nieuwe pompgemalen in M…..