Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MINOWC) geeft aan met grote bezorgdheid kennis te hebben genomen van de recente “naamswijziging” van de fontein op het Vaillantsplein, die zou zijn aangeduid als de “Yogh Fontein”. Deze hernoeming heeft plaatsgevonden zonder enig overleg met of toestemming van het ministerie en is bovendien in strijd met de culturele en historische waarde van het monument waarvan de fontein deel uitmaakt.
De betreffende fontein maakt integraal deel uit van het Statenmonument, ook wel bekend als het Monument voor het Koloniale Parlement. Dit nationale erfgoed werd op 7 mei 1966 onthuld door de honderdjarige weduwe van Johan Frederik Nassy, ter gelegenheid van de herdenking van de eerste vergadering van de Koloniale Staten, precies honderd jaar eerder. Het monument, ontworpen door kunstenaar Stuart Robles de Medina, symboliseert met vijf bronzen vaandeldragers de saamhorigheid en verworven rechten van het Surinaamse volk.
Hoewel het ministerie erkent dat het publiek-private partnerschap (PPP) tussen het ministerie van Openbare Werken en Yogh Hospitality heeft bijgedragen aan de restauratie van het Vaillantsplein, inclusief het duurzame herstel van de fontein door buitenlandse experts, geeft het minsterie dat het ongepast en onjuist is dat deze fontein nu naar een commerciële partij is vernoemd.
De vernoeming van onderdelen van nationaal erfgoed kan uitsluitend plaatsvinden via een ministeriële beschikking, waarbij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur betrokken moet zijn voor advies en goedkeuring. In dit geval is daarvan geen sprake geweest. Het ministerie keurt deze gang van zaken dan ook ten stelligste af.
Erkenning van de bijdrage van Yogh Hospitality is uiteraard op zijn plaats en kan op gepaste wijze worden geuit, bijvoorbeeld door middel van een informatiebord dat de rol van de onderneming bij de restauratie en het toekomstige onderhoud van het plein benoemt.
Tot slot benadrukt het MINOWC dat het Statenmonument met bijbehorende fontein een essentieel onderdeel is van het Surinaamse culturele erfgoed. Elke wijziging in naam of bestemming dient met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en in overleg met betrokken instanties plaats te vinden. Het ministerie draagt geen kennis van enige formele naamswijziging en beschouwt de naam “Yogh Fontein” derhalve alsniet-legitiem.
- Voortvluchtige rover na zeven maanden aangehouden..
- Raghoebarsing: ‘Wisselkoers onder druk door verkiezingskoor…..
- Brand verwoest ziel van Werelderfgoed Paramaribo: SGES luid…..
- Suriname schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (14)..
- Twee dak- en thuislozen aangehouden na brand binnenstad..
- Junkies aangehouden voor brand aan Henck Arronstraat..
- President Santokhi lost na 40 jaar staatsbelofte in..
- Twee verdachten aangehouden voor brand Henck Arronstraat..
- Israël heeft het staakt-het-vuren sinds 27 november vorig j…..
- Meer dan 2200 Israëliërs verdringen zich bij de poort ten w…..
- Surinaams-Nederlandse Jaelin Ramadhin wint Miss Universe Zu…..
- Commissie Monumentenzorg geschokt: “Pijnlijke klap voor Sur…..
- Waterprobleem stagneerde brandweer bij vuurzee Henck Arrons…..
- Grote brand nabij Hendrikschool veroorzaakt paniek en kriti…..
- Russische Hooggerechtshof schort verbod op Afghaanse Taliba…..
- Korps Politie Suriname voert verhoogd toezicht uit..
- Oud-ambassadeur Henry Mac Donald: ‘De brand hoefde niet zo …..
- President prijst optreden veiligheidsdiensten bij felle bra…..
- Schot gelost bij verkoop illegaal vuurwapen..
- Politie Regio West extra alert tijdens Paasweekend..
- Speciale goede vrijdag Dienst van de universele Kerk..