Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MINOWC) geeft aan met grote bezorgdheid kennis te hebben genomen van de recente “naamswijziging” van de fontein op het Vaillantsplein, die zou zijn aangeduid als de “Yogh Fontein”. Deze hernoeming heeft plaatsgevonden zonder enig overleg met of toestemming van het ministerie en is bovendien in strijd met de culturele en historische waarde van het monument waarvan de fontein deel uitmaakt.
De betreffende fontein maakt integraal deel uit van het Statenmonument, ook wel bekend als het Monument voor het Koloniale Parlement. Dit nationale erfgoed werd op 7 mei 1966 onthuld door de honderdjarige weduwe van Johan Frederik Nassy, ter gelegenheid van de herdenking van de eerste vergadering van de Koloniale Staten, precies honderd jaar eerder. Het monument, ontworpen door kunstenaar Stuart Robles de Medina, symboliseert met vijf bronzen vaandeldragers de saamhorigheid en verworven rechten van het Surinaamse volk.
Hoewel het ministerie erkent dat het publiek-private partnerschap (PPP) tussen het ministerie van Openbare Werken en Yogh Hospitality heeft bijgedragen aan de restauratie van het Vaillantsplein, inclusief het duurzame herstel van de fontein door buitenlandse experts, geeft het minsterie dat het ongepast en onjuist is dat deze fontein nu naar een commerciële partij is vernoemd.
De vernoeming van onderdelen van nationaal erfgoed kan uitsluitend plaatsvinden via een ministeriële beschikking, waarbij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur betrokken moet zijn voor advies en goedkeuring. In dit geval is daarvan geen sprake geweest. Het ministerie keurt deze gang van zaken dan ook ten stelligste af.
Erkenning van de bijdrage van Yogh Hospitality is uiteraard op zijn plaats en kan op gepaste wijze worden geuit, bijvoorbeeld door middel van een informatiebord dat de rol van de onderneming bij de restauratie en het toekomstige onderhoud van het plein benoemt.
Tot slot benadrukt het MINOWC dat het Statenmonument met bijbehorende fontein een essentieel onderdeel is van het Surinaamse culturele erfgoed. Elke wijziging in naam of bestemming dient met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en in overleg met betrokken instanties plaats te vinden. Het ministerie draagt geen kennis van enige formele naamswijziging en beschouwt de naam “Yogh Fontein” derhalve alsniet-legitiem.
- Breaking: Grote brand aan Henck Arronstraat; ministerie en …..
- NDP hekelt gerichte lastercampagnes: “Digitale aanvallen on…..
- Enorme brand aan de Henck Arronstraat..
- NDP veroordeelt karaktermoordcampagnes..
- Weer historisch pand in brand..
- Eerbetoon aan overleden Purcy Olivieira tijdens AVD 2025..
- Strategische groep voor olie- en gasbeleid doet kennis op i…..
- Commissie Veiligheid Verkiezingen 2025 KPS houdt evaluatie …..
- Beleidsplan voor gelijke rechten van personen met een beper…..
- Politie Corantijnpolder houdt smokkelaar aan met ram..
- Parmessar en de tijdmachine: een nostalgische terugval naar…..
- NDP: ‘300 miljoen aan goudinkomsten zomaar verdwenen’..
- SBB informeert AMS-ers hoe percentage ontbossing wordt bepa…..
- Productie voor koersstabiliteit..
- DNL-voorzitter Dharm Mungra: ‘Valutaveiling CBvS paniekreac…..
- Het doek lijkt te vallen voor de president en zijn VHP..
- OPTSU: Opschorting projecten schort overtreden wetten niet …..
- Nurmohamed: ‘Ontwateringsprobleem tegen 2030 grotendeels op…..
- Onrust binnen onderwijsbond groeit: “Te weinig transparanti…..
- ÇA SUFFIT VERHOOGDE GRENSCONTROLE IN HET OOSTEN..
- Eigenaar en arbeiders ingesloten na mishandelen winkeldief..