De docenten van de Algemene Middelbare School (AMS) hebben vandaag het werk neergelegd in reactie op het uitblijven van betalingen voor gewerkte overuren sinds oktober. Naast deze achterstallige betalingen hebben ook nieuwe leerkrachten, die vanaf oktober in dienst zijn, nog steeds geen salaris ontvangen. Bovendien zijn gepensioneerde docenten, die tijdelijk invallen om het tekort aan leerkrachten op te vangen, eveneens niet betaald.
Leerkrachten Rachel Graanoogst en Don Carlos Elliot uiten tegen ABC hun frustratie over de situatie en benadrukken hoe demotiverend het is om voor de klas te staan onder deze omstandigheden. “Het is moeilijk om gemotiveerd te blijven als we niet betaald worden voor ons werk. De situatie in het onderwijs is verontrustend, en het maakt het alleen maar erger,” zegt Graanoogst.
Ondanks de steun voor de staking onder de leerkrachten, begrijpen studenten van de AMS, zoals Kelisha Djoe en Juninio Libretto, dat de actie hun eigen onderwijs verstoren. “We begrijpen waarom de docenten in actie komen, maar het is jammer dat wij de dupe zijn van deze situatie. Onze lessen zijn in gevaar,” aldus Djoe.
De staking heeft de steun gekregen van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), die zich hebben aangesloten bij de protesten. Ondervoorzitter van de BvL, Radjinder Ramnath, stelt zich ernstige vragen over de gang van zaken bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. “Het is onvoorstelbaar dat leerkrachten al zes maanden geen salaris hebben ontvangen. Hoe kan het ministerie van Onderwijs functioneren als het zijn docenten niet betaalt? Het lijkt wel of er geen respect is voor het onderwijs.”
Ramnanth doet verder een felle oproep aan de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Henry Ori. “Minister Ori gedraagt zich als een slavendrijver. Hoe is het mogelijk dat leerkrachten, die hard werken om het onderwijs draaiende te houden, niet worden betaald? Dit is onaanvaardbaar en moet onmiddellijk worden opgelost”, zegt hij aan ABC.
De reactie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur wordt nog steeds afgewacht, maar het is duidelijk dat de onbetaalde uren en de uitblijvende betalingen de situatie verder verergeren. De staking heeft inmiddels geleid tot verstoringen in het lesrooster van de AMS, en de toekomst van de lessen blijft onzeker zolang de kwestie niet wordt opgelost.
- RGD zet stappen richting financiële zelfstandigheid..
- CHS: ‘Minister Biza mag wél op DNA-kandidatenlijst staan…..
- Startsein voor bouw zeedijk langs Brantimakkaweg..
- Rusland: Wij worden de grootste partij na 25 mei..
- Asabina: ‘Raymond Landveld is mijn presidentskandidaat’..
- Dief vlucht maar wordt door eigenaar ingerekend..
- Natio voor de tweede keer in de geschiedenis naar Gold Cup..
- De roep van Suriname: A momenti doro!..
- Radjkoemar presenteert uidagingen van de RGD aan president..
- Leerkrachten smeken om beveiliging op scholen..
- Guyanese groentesector in de lift: Stijgende productie onda…..
- Brunswijk: ‘Nieuw kiesstelsel vraagt om kwaliteit boven pop…..
- Buien in de vroege ochtenduren..
- Indienen DNA-kandidatenlijsten niet bij alle partijen vlekk…..
- Een grote Surinamer: Albert Ramdin..
- Caribische zakenman roept Surinamers op om te ondernemen in…..
- President Santokhi: ‘RGD moet financieel zelfstandiger word…..
- VS verhoogt druk op Groenland, ook vicepresident Vance reis…..
- BLTO praat met Ori alleen in aanwezigheid van president..
- 10-jarig meisje meegenomen door volwassen man; alerte kinde…..
- 47-jarige man hield 10-jarig meisje schuil in zijn appartem…..