De docenten van de Algemene Middelbare School (AMS) hebben vandaag het werk neergelegd in reactie op het uitblijven van betalingen voor gewerkte overuren sinds oktober. Naast deze achterstallige betalingen hebben ook nieuwe leerkrachten, die vanaf oktober in dienst zijn, nog steeds geen salaris ontvangen. Bovendien zijn gepensioneerde docenten, die tijdelijk invallen om het tekort aan leerkrachten op te vangen, eveneens niet betaald.
Leerkrachten Rachel Graanoogst en Don Carlos Elliot uiten tegen ABC hun frustratie over de situatie en benadrukken hoe demotiverend het is om voor de klas te staan onder deze omstandigheden. “Het is moeilijk om gemotiveerd te blijven als we niet betaald worden voor ons werk. De situatie in het onderwijs is verontrustend, en het maakt het alleen maar erger,” zegt Graanoogst.
Ondanks de steun voor de staking onder de leerkrachten, begrijpen studenten van de AMS, zoals Kelisha Djoe en Juninio Libretto, dat de actie hun eigen onderwijs verstoren. “We begrijpen waarom de docenten in actie komen, maar het is jammer dat wij de dupe zijn van deze situatie. Onze lessen zijn in gevaar,” aldus Djoe.
De staking heeft de steun gekregen van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), die zich hebben aangesloten bij de protesten. Ondervoorzitter van de BvL, Radjinder Ramnath, stelt zich ernstige vragen over de gang van zaken bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. “Het is onvoorstelbaar dat leerkrachten al zes maanden geen salaris hebben ontvangen. Hoe kan het ministerie van Onderwijs functioneren als het zijn docenten niet betaalt? Het lijkt wel of er geen respect is voor het onderwijs.”
Ramnanth doet verder een felle oproep aan de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Henry Ori. “Minister Ori gedraagt zich als een slavendrijver. Hoe is het mogelijk dat leerkrachten, die hard werken om het onderwijs draaiende te houden, niet worden betaald? Dit is onaanvaardbaar en moet onmiddellijk worden opgelost”, zegt hij aan ABC.
De reactie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur wordt nog steeds afgewacht, maar het is duidelijk dat de onbetaalde uren en de uitblijvende betalingen de situatie verder verergeren. De staking heeft inmiddels geleid tot verstoringen in het lesrooster van de AMS, en de toekomst van de lessen blijft onzeker zolang de kwestie niet wordt opgelost.
- Veel regen op deze laatste zaterdag in maart..
- Elon Musk voegt AI-bedrijf xAI en platform X samen..
- Norinne Jeanette Rickets (85) Amsterdam 26-3-2025..
- Stephen Percival Howard DAAL (58) Amsterdam 25-3-2025..
- Latijns-Amerikaanse vrouwen kiezen ervoor om geen moeder te…..
- Verdy Getrouw: ‘Strijd nog niet gestreden’..
- Ontwrichting bij vrijstelling dienst voor kandidaten 25 mei…..
- Strafzaak tegen Bordo wordt op 14 mei gecontinueerd..
- Shell en partners schenken directoraat Visserij haast US$ 5…..
- Nieuwe uniformen voor politie in de maak..
- Amerika houdt vinger aan de pols over aanpak drugscriminali…..
- U21-volleybalsters Yelyco nemen op speels gemak voorsprong …..
- Minimumuurloon omhoog terwijl kosten blijven stijgen..
- Trekkers boekt eerste overwinning in troefcallcompetitie..
- NATIN-studenten worden voorbereid op de toekomst met MetaSk…..
- Ingeneurs geven uitleg over scheur bij Saramaccadoorsteekbr…..
- Toekomst Makhan Chor onzeker..
- Rotaract Club brengt verlichting in waterprobleem Hollandse…..
- ‘IMF-programma is mijlpaal die gevierd mag worden’..
- VS bevestigen opnieuw steun aan Guyana..
- Visser vermist op zee..