De docenten van de Algemene Middelbare School (AMS) hebben vandaag het werk neergelegd in reactie op het uitblijven van betalingen voor gewerkte overuren sinds oktober. Naast deze achterstallige betalingen hebben ook nieuwe leerkrachten, die vanaf oktober in dienst zijn, nog steeds geen salaris ontvangen. Bovendien zijn gepensioneerde docenten, die tijdelijk invallen om het tekort aan leerkrachten op te vangen, eveneens niet betaald.
Leerkrachten Rachel Graanoogst en Don Carlos Elliot uiten tegen ABC hun frustratie over de situatie en benadrukken hoe demotiverend het is om voor de klas te staan onder deze omstandigheden. “Het is moeilijk om gemotiveerd te blijven als we niet betaald worden voor ons werk. De situatie in het onderwijs is verontrustend, en het maakt het alleen maar erger,” zegt Graanoogst.
Ondanks de steun voor de staking onder de leerkrachten, begrijpen studenten van de AMS, zoals Kelisha Djoe en Juninio Libretto, dat de actie hun eigen onderwijs verstoren. “We begrijpen waarom de docenten in actie komen, maar het is jammer dat wij de dupe zijn van deze situatie. Onze lessen zijn in gevaar,” aldus Djoe.
De staking heeft de steun gekregen van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), die zich hebben aangesloten bij de protesten. Ondervoorzitter van de BvL, Radjinder Ramnath, stelt zich ernstige vragen over de gang van zaken bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. “Het is onvoorstelbaar dat leerkrachten al zes maanden geen salaris hebben ontvangen. Hoe kan het ministerie van Onderwijs functioneren als het zijn docenten niet betaalt? Het lijkt wel of er geen respect is voor het onderwijs.”
Ramnanth doet verder een felle oproep aan de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Henry Ori. “Minister Ori gedraagt zich als een slavendrijver. Hoe is het mogelijk dat leerkrachten, die hard werken om het onderwijs draaiende te houden, niet worden betaald? Dit is onaanvaardbaar en moet onmiddellijk worden opgelost”, zegt hij aan ABC.
De reactie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur wordt nog steeds afgewacht, maar het is duidelijk dat de onbetaalde uren en de uitblijvende betalingen de situatie verder verergeren. De staking heeft inmiddels geleid tot verstoringen in het lesrooster van de AMS, en de toekomst van de lessen blijft onzeker zolang de kwestie niet wordt opgelost.
- Delegaties Dalian en partneronderneming bezoeken president …..
- Hoog bezoek: Rubio redt gezicht Santokhi nog een beetje..
- Hooggerechtshof Brazilië: Bolsonaro moet terechtstaan voor …..
- Open brief van de Federatie van Para Plantages..
- Haydy Helga Verwey (61) Amsterdam 22-3-2025..
- Beroving bij Ochama; slachtoffers gekneveld..
- ACT benadert AWJ voor trainingen binnenlandbewoners..
- Seniorenburger vindt tas terug in Cultuurtuin na beroving..
- Grassalco werknemers Maripaston angstig na schoten..
- Column: Gold Cup ticket! √..
- Ongezonde situatie SBB sleept zich voort..
- Politie krijgt nieuw uniform..
- SBB-directeur Ravenberg eist ontslag bestuurslid Krishnadat…..
- Nurmohamed: “Bij verkeerde regering zou de brug driemaal zo…..
- Hof van Justitie introduceert digitale apostille per 24 maa…..
- Fair play verkiezingscampagne dringende noodzaak..
- Brunswijk: ‘Geen maatregelen tegen beveiligingsman in zaak …..
- De paradox van het denken en de macht (1)..
- Nieuwe brug over Saramaccakanaal geopend..
- Verwaarlozing historische begraafplaats Oranjetuin..
- PVP gaat in hoger beroep om uitstel indiening kandidatenlij…..