NIEUWEGEIN — Koning Willem-Alexander zegt dat Nederland moet blijven werken aan de aanpak van de doorwerking van het slavernijverleden in de samenleving. “We zijn nog lang niet klaar en staan eigenlijk pas aan het begin”, zei hij tijdens het nationaal congres tegen discriminatie en racisme in Nieuwegein.
Verschillende vertegenwoordigers van diverse groepen en instanties deelden donderdag ervaringen met racisme en discriminatie. De koning heeft altijd speciale aandacht gehad voor de gevolgen van het slavernijverleden.
“We dragen de gruwelijkheden van het slavernijverleden met ons mee. De effecten zijn nog steeds voelbaar, bijvoorbeeld via racisme”
Op 1 juli 2023 bood hij – in navolging van premier Mark Rutte ruim een halfjaar eerder – excuses aan voor het Nederlandse slavernijverleden. Hij deed dit tijdens de nationale herdenking slavernijverleden in Amsterdam. Hij zei destijds dat slavernij een misdaad tegen de menselijkheid was en van alle vormen van onvrijheid het meest vernederend en mensonterend. “We dragen de gruwelijkheden van het slavernijverleden met ons mee. De effecten zijn nog steeds voelbaar, bijvoorbeeld via racisme.”
Volstrekt normaal
Dat was ook wat zeer helder naar voren kwam tijdens het nationaal congres tegen discriminatie en racisme, dat aan de vooravond van Ketikoti werd gehouden. De deelnemers lieten blijken waardering te hebben voor de excuses die hij heeft uitgesproken, maar dat mensen in Nederland nog altijd de gevolgen van het verleden ondervinden “in zorg, onderwijs en rechtspraak”.
De koning werd gevraagd hoe “het maatschappelijke midden” kan helpen in het verbeteren van de omstandigheden. “Dat is de belangrijkste vraag die u nu stelt”, reageerde hij. Het antwoord vinden op die vraag was één van de voornaamste redenen dat hij bij het congres aanwezig was.
Hij vroeg zich hardop af hoeveel generaties het duurt voordat iedereen het “volstrekt normaal” vindt dat mensen met verschillende achtergronden met elkaar samenleven. “Er is maar één soort mens. Iedereen is verschillend, gelukkig maar. En juist het erkennen van elkaars diversiteit kan ook een meerwaarde zijn”, zei Willem-Alexander.
- ROYALTY’S VOOR NIEMAND..
- Santokhi krijgt stank voor dank voor de geheime afspraken m…..
- Zoektocht naar Surinaams-Javaanse familiegeschiedenis tot l…..
- Grote reisfraudezaak Comfort Travel: tientallen slachtoffer…..
- 597Netwerken presenteert vijf toetsingsvragen voor aanstaan…..
- Diverse activiteiten rond 180 jaar vestiging Nederlandse bo…..
- Julien Ignacio geeft migranten een stem in ‘Goudjakhals…..
- Slapende man in Wanica ruw wakker geslagen en beroofd..
- Save SU Collectief pleit voor behoud ministerie van Ruimtel…..
- Reactie op: ‘Niet de regering, maar DNA…’..
- Toekomstmogelijkheden centraal op onderwijs- en beroepenbeu…..
- A20: Democratisch mandaat is opdracht tot verandering..
- Personeel TCT zegt vertrouwen in directie op..
- AWJ: Geen sprake van vooruitbetaling van USD 96.000 voor hu…..
- OW-minister roept in China bedrijven op in Suriname te inve…..
- Ex-minister Ramdin vindt kritiek op Xaviera Jessurun ontere…..
- NDP waarschuwt voor valse berichten op sociale media..
- Twee Democratische politici beschoten in Minneapolis..
- Ondernemer in Paramaribo beroofd van kilo’s goud door nepag…..
- Strategisch advies voor de aankomende coalitie & de VHP..
- Gewapende overval op woning aan Ramsaranweg: vrouw beroofd …..