NIEUWEGEIN — Koning Willem-Alexander zegt dat Nederland moet blijven werken aan de aanpak van de doorwerking van het slavernijverleden in de samenleving. “We zijn nog lang niet klaar en staan eigenlijk pas aan het begin”, zei hij tijdens het nationaal congres tegen discriminatie en racisme in Nieuwegein.
Verschillende vertegenwoordigers van diverse groepen en instanties deelden donderdag ervaringen met racisme en discriminatie. De koning heeft altijd speciale aandacht gehad voor de gevolgen van het slavernijverleden.
“We dragen de gruwelijkheden van het slavernijverleden met ons mee. De effecten zijn nog steeds voelbaar, bijvoorbeeld via racisme”
Op 1 juli 2023 bood hij – in navolging van premier Mark Rutte ruim een halfjaar eerder – excuses aan voor het Nederlandse slavernijverleden. Hij deed dit tijdens de nationale herdenking slavernijverleden in Amsterdam. Hij zei destijds dat slavernij een misdaad tegen de menselijkheid was en van alle vormen van onvrijheid het meest vernederend en mensonterend. “We dragen de gruwelijkheden van het slavernijverleden met ons mee. De effecten zijn nog steeds voelbaar, bijvoorbeeld via racisme.”
Volstrekt normaal
Dat was ook wat zeer helder naar voren kwam tijdens het nationaal congres tegen discriminatie en racisme, dat aan de vooravond van Ketikoti werd gehouden. De deelnemers lieten blijken waardering te hebben voor de excuses die hij heeft uitgesproken, maar dat mensen in Nederland nog altijd de gevolgen van het verleden ondervinden “in zorg, onderwijs en rechtspraak”.
De koning werd gevraagd hoe “het maatschappelijke midden” kan helpen in het verbeteren van de omstandigheden. “Dat is de belangrijkste vraag die u nu stelt”, reageerde hij. Het antwoord vinden op die vraag was één van de voornaamste redenen dat hij bij het congres aanwezig was.
Hij vroeg zich hardop af hoeveel generaties het duurt voordat iedereen het “volstrekt normaal” vindt dat mensen met verschillende achtergronden met elkaar samenleven. “Er is maar één soort mens. Iedereen is verschillend, gelukkig maar. En juist het erkennen van elkaars diversiteit kan ook een meerwaarde zijn”, zei Willem-Alexander.
- Heraccreditatieproces gestart voor FHR MPA-programma..
- Zorgen geuit over oliesector tijdens World Ocean Week 2025..
- PRO-ondervoorzitter Nibte kritisch over VHP: ‘Democratie is…..
- Suriname op drempel van historisch leiderschap door vrouw..
- 50% aandeel Kersten in Comport markeert nieuwe fase voor Su…..
- Koers blijft stijgen: Landbouwers in nood, consumenten voel…..
- Nieuwe generatie jonge leiders wordt klaargestoomd..
- Kassier verdacht van verduistering €110.000 en US$30.000; b…..
- Newmont publiceert Duurzaamheids- en Belastingenrapport 202…..
- David Pinas timmert Yelyco in thriller naar mannen volleyba…..
- Mijnwerker bij thuiskomst beroofd..
- Indringer breekt woning binnen en verwondt vrouw in Wanica..
- Olieprijzen stijgen fors na Israëlische aanval op Iran..
- Constitutioneel Hof uitgehold; advocaat van Dijk sluit inte…..
- Start nieuw muziekjaar d’Orkest..
- Video -Egypte heeft inwoners van de wijk Ismaeli in Caïro b…..
- Drie gewapende overvallen in zes uur in Paramaribo en Wanic…..
- Zwaarbewapende nepagenten beroven buitenlander van 2 kg gou…..
- 13-jarige gewond bij steekincident op school..
- Suriname tegen Panama, Guatemala en El Salvador in WK-kwali…..
- Kersten verwerft 50 procent in port facility..