NIEUWEGEIN — Koning Willem-Alexander zegt dat Nederland moet blijven werken aan de aanpak van de doorwerking van het slavernijverleden in de samenleving. “We zijn nog lang niet klaar en staan eigenlijk pas aan het begin”, zei hij tijdens het nationaal congres tegen discriminatie en racisme in Nieuwegein.
Verschillende vertegenwoordigers van diverse groepen en instanties deelden donderdag ervaringen met racisme en discriminatie. De koning heeft altijd speciale aandacht gehad voor de gevolgen van het slavernijverleden.
“We dragen de gruwelijkheden van het slavernijverleden met ons mee. De effecten zijn nog steeds voelbaar, bijvoorbeeld via racisme”
Op 1 juli 2023 bood hij – in navolging van premier Mark Rutte ruim een halfjaar eerder – excuses aan voor het Nederlandse slavernijverleden. Hij deed dit tijdens de nationale herdenking slavernijverleden in Amsterdam. Hij zei destijds dat slavernij een misdaad tegen de menselijkheid was en van alle vormen van onvrijheid het meest vernederend en mensonterend. “We dragen de gruwelijkheden van het slavernijverleden met ons mee. De effecten zijn nog steeds voelbaar, bijvoorbeeld via racisme.”
Volstrekt normaal
Dat was ook wat zeer helder naar voren kwam tijdens het nationaal congres tegen discriminatie en racisme, dat aan de vooravond van Ketikoti werd gehouden. De deelnemers lieten blijken waardering te hebben voor de excuses die hij heeft uitgesproken, maar dat mensen in Nederland nog altijd de gevolgen van het verleden ondervinden “in zorg, onderwijs en rechtspraak”.
De koning werd gevraagd hoe “het maatschappelijke midden” kan helpen in het verbeteren van de omstandigheden. “Dat is de belangrijkste vraag die u nu stelt”, reageerde hij. Het antwoord vinden op die vraag was één van de voornaamste redenen dat hij bij het congres aanwezig was.
Hij vroeg zich hardop af hoeveel generaties het duurt voordat iedereen het “volstrekt normaal” vindt dat mensen met verschillende achtergronden met elkaar samenleven. “Er is maar één soort mens. Iedereen is verschillend, gelukkig maar. En juist het erkennen van elkaars diversiteit kan ook een meerwaarde zijn”, zei Willem-Alexander.
- Koerschaos en coalitie-onzekerheid: een explosieve mix..
- Strafzaak tegen Kromosoeto en medeverdachten hervat..
- Boetes en herstelverplichting bij politieactie tegen bromfi…..
- Presidentswoordvoerder doorbreekt stilte maar blijft vaag o…..
- Haalt de Staat Suriname het jaar 2050?..
- NDP-presidentskandidaat Simons bezoekt AZP en bespreekt uit…..
- OKB beslist op 20 juni over bindend verklaren verkiezingsui…..
- Guyanese minister: “Gesprekken over Corantijnbrug in vergev…..
- OKB beslist op 20 juni over geldigheid verkiezingsuitslag..
- Vastgoedsector Suriname geblacklist door CFATF..
- Verkiezingsuitslag nog niet bindend: OKB beslist vrijdag..
- JIT-brigadier aangehouden voor betrokkenheid bij ripdeal..
- CBvS: ‘Onzekerheid op valutamarkt zet koers onder druk’..
- ILO roept op tot actie ter bescherming huishoudelijke werke…..
- Prijs puntbrood stijgt naar SRD 6 door kostenstijging bakke…..
- Nieuwe parlementaire zittingsperiode start op 30 juni..
- SAB introduceert officieel handsanitizer middels donatie aa…..
- Man neergeschoten na woordenwisseling; verdachte aangehoude…..
- CBvS waarschuwt voor speculatie: wisselkoersdruk deels gevo…..
- Koorndijk: ‘Strenge local content-regels kunnen corruptie i…..
- Oekraïne: Repatriëring van oorlogsdoden is afgerond..