NIEUWEGEIN — Koning Willem-Alexander zegt dat Nederland moet blijven werken aan de aanpak van de doorwerking van het slavernijverleden in de samenleving. “We zijn nog lang niet klaar en staan eigenlijk pas aan het begin”, zei hij tijdens het nationaal congres tegen discriminatie en racisme in Nieuwegein.
Verschillende vertegenwoordigers van diverse groepen en instanties deelden donderdag ervaringen met racisme en discriminatie. De koning heeft altijd speciale aandacht gehad voor de gevolgen van het slavernijverleden.
“We dragen de gruwelijkheden van het slavernijverleden met ons mee. De effecten zijn nog steeds voelbaar, bijvoorbeeld via racisme”
Op 1 juli 2023 bood hij – in navolging van premier Mark Rutte ruim een halfjaar eerder – excuses aan voor het Nederlandse slavernijverleden. Hij deed dit tijdens de nationale herdenking slavernijverleden in Amsterdam. Hij zei destijds dat slavernij een misdaad tegen de menselijkheid was en van alle vormen van onvrijheid het meest vernederend en mensonterend. “We dragen de gruwelijkheden van het slavernijverleden met ons mee. De effecten zijn nog steeds voelbaar, bijvoorbeeld via racisme.”
Volstrekt normaal
Dat was ook wat zeer helder naar voren kwam tijdens het nationaal congres tegen discriminatie en racisme, dat aan de vooravond van Ketikoti werd gehouden. De deelnemers lieten blijken waardering te hebben voor de excuses die hij heeft uitgesproken, maar dat mensen in Nederland nog altijd de gevolgen van het verleden ondervinden “in zorg, onderwijs en rechtspraak”.
De koning werd gevraagd hoe “het maatschappelijke midden” kan helpen in het verbeteren van de omstandigheden. “Dat is de belangrijkste vraag die u nu stelt”, reageerde hij. Het antwoord vinden op die vraag was één van de voornaamste redenen dat hij bij het congres aanwezig was.
Hij vroeg zich hardop af hoeveel generaties het duurt voordat iedereen het “volstrekt normaal” vindt dat mensen met verschillende achtergronden met elkaar samenleven. “Er is maar één soort mens. Iedereen is verschillend, gelukkig maar. En juist het erkennen van elkaars diversiteit kan ook een meerwaarde zijn”, zei Willem-Alexander.
- Petronas en Staatsolie ondertekenen contract voor Blok 66 i…..
- Nieuwe Haven ‘Dordt’ aan Surinamerivier: ‘Natuurlijk diep, …..
- Verkiezingsuitslag zonder bindendverklaring OKB niet rechts…..
- Staatsolie en PETRONAS sluiten productiedelingscontract voo…..
- Politiebrigadier tevens JIT-lid vermoedelijk betrokken bij …..
- OM moet onderzoek doen naar onverantwoord handelen regering…..
- SAB NV introduceert PalmX handsanitizer..
- Staatsolie en Petronas tekenen productiedelingscontract blo…..
- Autodieven actief in Suriname: drie Toyota Vitz gestolen in…..
- Staatsolie en Petronas ondertekenen productie-delingscontra…..
- Oude aardappels in nieuwe uienzakken..
- Ripdeal in plaats van goudroof: politie houdt verdachten aa…..
- R. Kelly met spoed opgenomen in ziekenhuis na overdosis..
- Energiedeskundige roept op tot hervorming petroleumfiscale …..
- Vermoedelijk betrokkenheid politiefunctionaris van JIT bij …..
- Toerismebranding..
- Toekomst landbouw ligt bij jongeren en vrouwen..
- Leerlinge (13) steekt medescholiere..
- Grootse viering 180 jaar vestiging Nederlandse boeren in Su…..
- ECD vernietigd en verwijderd vervallen producten in superma…..
- Voertuigen in beslag genomen in zaak gewapende overval Sun …..