Ricardo, een politicoloog, uit zijn zorgen over een nieuwe wet die politieke partijen de macht zou geven om hun eigen parlementariërs terug te roepen, waardoor ze hun mandaat verliezen. Deze voorgestelde maatregel, die momenteel stof doet opwaaien in de politieke arena, roept belangrijke vragen op over de vrijheid en onafhankelijkheid van gekozen volksvertegenwoordigers.
In landen zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten bestaat er een dergelijke ‘recall’-procedure, maar deze richt zich meer op het directe mandaat van de kiezer dan op de controle van politieke partijen. In deze context kunnen burgers zelf het initiatief nemen om een verkiezing te herroepen, maar is het een vrij zeldzame gebeurtenis en meestal bedoeld voor situaties van verduistering of ernstige wanprestaties.
Ricardo merkt op dat het geven van terugroepmacht aan politieke partijen het evenwicht tussen partijdiscipline en individuele vrijheid van parlementariërs ernstig kan verstoren. Als een parlementariër voortdurend moet vrezen voor ontslag als hij of zij niet in de pas loopt met de partijleiding, kan dit ten koste gaan van kritisch denken en onafhankelijk handelen. Dit kan de kwaliteit en diversiteit van het parlementaire debat schaden.
Verder stelt Ricardo de vraag of dit voorstel niet indruist tegen nationale en internationale verdragen betreffende vrijheid van meningsuiting en geloofsovertuiging. Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, bijvoorbeeld, waarborgt dat iedere burger vrij moet zijn om zijn of haar politieke ideeën te uiten zonder druk van derden.
Tegenstanders van de wet beweren dat, hoewel een parlementariër vaak op een partijlijst wordt gekozen, deze eenmaal verkozen, zijn of haar plicht is aan alle burgers.
Ricardo vraagt zich af of het verminderen van parlementaire vrijheid en onafhankelijkheid niet onze democratische basisprincipes ondermijnt. Verdient de democratie niet juist een diversiteit aan ideeën en de bescherming van minderheidsstandpunten?
De voorgestelde Terugroepwet werpt een licht op het delicate evenwicht tussen partijbelang en het waarborgen van een vrij en democratisch parlement. Dit debat benadrukt de noodzaak van zorgvuldige afweging bij het vormgeven van wetgeving die fundamentele democratische principes kan beïnvloeden.
- Suriname versus Guyana in Tri Nations Cup-finale..
- Colombia biedt $ 700.000 voor info over ELN-rebellenleiders..
- Politieke partijen tonen grote belangstelling voor informat…..
- EEN VERSTOORD MACHTSSPEL!..
- WEST-SURINAME ONTWIKKELINGSPLAN..
- OW-minister belooft weg Jenny-Henar aan te pakken..
- Museale instellingen worden versterkt..
- Ex-Aboper Joraisa Pokie kiest voor A20..
- CIA: covid-19 ‘waarschijnlijk’ afkomstig uit Chinees labora…..
- NDP-ECONOMIE: OORSPRONKELIJKE WOND DIE BLIJFT ONTSTEKEN..
- Colombia weigert Amerikaanse vliegtuigen met migranten..
- Gered..
- Guyana-basketbalcoach: ‘We’re going to win tonight from Sur…..
- Ananasbedrijf krijgt schenking voor verhoging productie..
- Vijandige alliantie of gebroken dromen..
- SURINAME HEEFT GROEIPOTENTIE DANKZIJ OLIE & GAS..
- WELKE HOOP IS ER VOOR BIZA?..
- Minister ROS praat met Bond ABP ROS..
- Bedrijfsleven en EAS bespreken de toekomst van de energiese…..
- Serie-inbreker gearresteerd: verdachte vast na meerdere die…..
- Nieuwe politieke cultuur..