In aanloop naar de verkiezingen hebben het Comité Christelijke Kerken (CCK) en de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS) een gezamenlijke gedragscode aanbevolen voor een eerlijk, vreedzaam en transparant verloop van het verkiezingsproces.
De twee religieuze koepelorganisaties benadrukken in hun oproep het belang van verkiezingen als fundament van de democratische rechtsstaat Suriname. Zij verwijzen hierbij naar artikel 1 en 52 van de Grondwet, waarin de soevereiniteit van het volk en het belang van eerlijke verkiezingen worden beklemtoond.
“Democratie vereist permanente waakzaamheid, niet alleen van verkiezingsautoriteiten, maar ook van media, maatschappelijke organisaties en alle burgers,” stellen CCK en IRIS.
Oproep aan politieke partijenDe gedragscode doet een nadrukkelijk beroep op politieke partijen en hun leiders om integer leiderschap te tonen, gebaseerd op rechtvaardigheid, eerlijkheid en respect voor de multiculturele samenleving. Partijen worden aangespoord om zich te onthouden van verdeeldheid zaaiende retoriek, persoonlijke aanvallen, verspreiding van onwaarheden en het creëren van fake news.
Zij worden daarentegen opgeroepen het goede voorbeeld te geven, vooral aan jongeren, en bij te dragen aan een vreedzame en constructieve verkiezingscampagne.
Verantwoordelijkheid van burgers en kiezersOok burgers en kiezers worden aangespoord hun verantwoordelijkheid te nemen door leiders te beoordelen op integriteit en inhoud, zich niet te laten omkopen of misleiden, en zich verre te houden van het verspreiden van haat en geruchten.
“Laat u leiden door eerlijkheid, solidariteit en respect – voor uzelf én het verkiezingsproces,” aldus de oproep.
Rol van de mediaEen belangrijk onderdeel van de gedragscode is gericht aan de media. Van journalisten, mediabedrijven en socialmediagebruikers wordt gevraagd objectief en evenwichtig te berichten, zonder selectieve aandacht voor bepaalde partijen. Ook wordt gewezen op de noodzaak van hoor en wederhoor en het vermijden van sensatiebeluste berichtgeving.
Waakzaamheid voor vrede en harmonieCCK en IRIS onderstrepen dat in de multiculturele en multireligieuze samenleving van Suriname, alle actoren – van politici tot burgers – verantwoordelijk zijn voor het behoud van rust en harmonie, vóór en na de verkiezingen, ongeacht de uitslag.
De ondertekenaars van deze gedragscode verklaren zich te zullen houden aan de afspraken en beloven zich in te zetten voor een verkiezingsproces dat recht doet aan de democratische waarden van Suriname.
- Trump wakkert handelsoorlog aan; wereld wankelt door tarief…..
- NH brengt energievoorziening Lemtjiebon eerder op gang..
- Primeur op Bouw-, Woon- en Huishoudbeurs..
- EZ ziet verandering in gedrag winkeliers..
- Infosessie voor schoolleiders: Vernieuwingen in het Lager B…..
- OPTSU: Problemen rijstboeren hadden voorkomen kunnen worden..
- Open Brief aan alle Politieke Partijen in Suriname..
- VN Werkgroep voor Afrikanen in diaspora schetst treurig bee…..
- Ronnie Brunswijk dient van Dijk-Silos en Ingrid Bouterse va…..
- Businessplan voor micro-ondernemers met beperking..
- President Santokhi adviseert gelovigen om weloverwogen besl…..
- Vierde niertransplantatiemissie in uitvoering..
- Sociale Media Campagne voor meer bewustzijn en beheersing g…..
- Gebarentaaltraining voor het Nationaal Vervoerbedrijf..
- Politieman schiet op ex-vriendin die op hem inrijdt..
- Hoofdstembureau Paramaribo schrapt 58 RR- en DR-kandidaten..
- President Santokhi oriënteert zich bij niertransplantatiemi…..
- VN-experts na tiendaags bezoek aan Suriname: ‘Opvallend vee…..
- Zou u liever op uw eigen terrein begraven worden, of kiest …..
- CUBAANSE REIZIGERS DOELWIT SCHOKKENDE MAATREGELEN..
- Minister Landvreugd uit beeld, ondernemer wil terrein kopen..