In aanloop naar de verkiezingen hebben het Comité Christelijke Kerken (CCK) en de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS) een gezamenlijke gedragscode aanbevolen voor een eerlijk, vreedzaam en transparant verloop van het verkiezingsproces.
De twee religieuze koepelorganisaties benadrukken in hun oproep het belang van verkiezingen als fundament van de democratische rechtsstaat Suriname. Zij verwijzen hierbij naar artikel 1 en 52 van de Grondwet, waarin de soevereiniteit van het volk en het belang van eerlijke verkiezingen worden beklemtoond.
“Democratie vereist permanente waakzaamheid, niet alleen van verkiezingsautoriteiten, maar ook van media, maatschappelijke organisaties en alle burgers,” stellen CCK en IRIS.
Oproep aan politieke partijenDe gedragscode doet een nadrukkelijk beroep op politieke partijen en hun leiders om integer leiderschap te tonen, gebaseerd op rechtvaardigheid, eerlijkheid en respect voor de multiculturele samenleving. Partijen worden aangespoord om zich te onthouden van verdeeldheid zaaiende retoriek, persoonlijke aanvallen, verspreiding van onwaarheden en het creëren van fake news.
Zij worden daarentegen opgeroepen het goede voorbeeld te geven, vooral aan jongeren, en bij te dragen aan een vreedzame en constructieve verkiezingscampagne.
Verantwoordelijkheid van burgers en kiezersOok burgers en kiezers worden aangespoord hun verantwoordelijkheid te nemen door leiders te beoordelen op integriteit en inhoud, zich niet te laten omkopen of misleiden, en zich verre te houden van het verspreiden van haat en geruchten.
“Laat u leiden door eerlijkheid, solidariteit en respect – voor uzelf én het verkiezingsproces,” aldus de oproep.
Rol van de mediaEen belangrijk onderdeel van de gedragscode is gericht aan de media. Van journalisten, mediabedrijven en socialmediagebruikers wordt gevraagd objectief en evenwichtig te berichten, zonder selectieve aandacht voor bepaalde partijen. Ook wordt gewezen op de noodzaak van hoor en wederhoor en het vermijden van sensatiebeluste berichtgeving.
Waakzaamheid voor vrede en harmonieCCK en IRIS onderstrepen dat in de multiculturele en multireligieuze samenleving van Suriname, alle actoren – van politici tot burgers – verantwoordelijk zijn voor het behoud van rust en harmonie, vóór en na de verkiezingen, ongeacht de uitslag.
De ondertekenaars van deze gedragscode verklaren zich te zullen houden aan de afspraken en beloven zich in te zetten voor een verkiezingsproces dat recht doet aan de democratische waarden van Suriname.
- SEOB bezorgd over wisselkoersgevoeligheid; sociaal programm…..
- Getransformeerd Vaillantsplein met vernieuwd fontein offici…..
- ECD: ‘Geen onregelmatigheden bij afhandelen klachten’..
- Winkelier onder vuur genomen bij gewapende overval in Broko…..
- Journalistencollectief presenteert zich voor verkiezingspro…..
- Journalisten slaan mediabreed handen ineen voor gezamenlijk…..
- Bacheloropleiding Onderwijs- en Pedagogische Wetenschappen …..
- Journalisten bundelen in ad-hoc collectief voor verslaggevi…..
- Uittreksel en nationaliteitsverklaring binnenkort gedigital…..
- Immigratiemaatregelen Suriname onder vuur na kritiek van au…..
- Brunswijk bekritiseert OKB en wijst op politieke partijdigh…..
- ‘Yogh’ Fontein Vaillantsplein ‘duurzaam hersteld’..
- Tonnen buitgemaakt bij woninginbraak..
- Succesvolle afronding Jeugd- en Zedentraining voor politiea…..
- RBTP houdt verdachte aan ter zake verduistering en oplichti…..
- Jehovah’s Getuigen houden speciale lezing en herdenking van…..
- MAS redt Guyanese vissers na twaalf uur op zee tijdens geva…..
- Dorpsbestuur Matta waardeert historische bijdrage gewezen d…..
- OPZ onderzoekt aangifte seksueel molest tegen politie-inspe…..
- Bacheloropleiding Onderwijs- en Pedagogische Wetenschappen …..
- Ketura Margaret: ‘Ik verwacht dat we het lange seizoen goed…..