In aanloop naar de verkiezingen hebben het Comité Christelijke Kerken (CCK) en de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS) een gezamenlijke gedragscode aanbevolen voor een eerlijk, vreedzaam en transparant verloop van het verkiezingsproces.
De twee religieuze koepelorganisaties benadrukken in hun oproep het belang van verkiezingen als fundament van de democratische rechtsstaat Suriname. Zij verwijzen hierbij naar artikel 1 en 52 van de Grondwet, waarin de soevereiniteit van het volk en het belang van eerlijke verkiezingen worden beklemtoond.
“Democratie vereist permanente waakzaamheid, niet alleen van verkiezingsautoriteiten, maar ook van media, maatschappelijke organisaties en alle burgers,” stellen CCK en IRIS.
Oproep aan politieke partijenDe gedragscode doet een nadrukkelijk beroep op politieke partijen en hun leiders om integer leiderschap te tonen, gebaseerd op rechtvaardigheid, eerlijkheid en respect voor de multiculturele samenleving. Partijen worden aangespoord om zich te onthouden van verdeeldheid zaaiende retoriek, persoonlijke aanvallen, verspreiding van onwaarheden en het creëren van fake news.
Zij worden daarentegen opgeroepen het goede voorbeeld te geven, vooral aan jongeren, en bij te dragen aan een vreedzame en constructieve verkiezingscampagne.
Verantwoordelijkheid van burgers en kiezersOok burgers en kiezers worden aangespoord hun verantwoordelijkheid te nemen door leiders te beoordelen op integriteit en inhoud, zich niet te laten omkopen of misleiden, en zich verre te houden van het verspreiden van haat en geruchten.
“Laat u leiden door eerlijkheid, solidariteit en respect – voor uzelf én het verkiezingsproces,” aldus de oproep.
Rol van de mediaEen belangrijk onderdeel van de gedragscode is gericht aan de media. Van journalisten, mediabedrijven en socialmediagebruikers wordt gevraagd objectief en evenwichtig te berichten, zonder selectieve aandacht voor bepaalde partijen. Ook wordt gewezen op de noodzaak van hoor en wederhoor en het vermijden van sensatiebeluste berichtgeving.
Waakzaamheid voor vrede en harmonieCCK en IRIS onderstrepen dat in de multiculturele en multireligieuze samenleving van Suriname, alle actoren – van politici tot burgers – verantwoordelijk zijn voor het behoud van rust en harmonie, vóór en na de verkiezingen, ongeacht de uitslag.
De ondertekenaars van deze gedragscode verklaren zich te zullen houden aan de afspraken en beloven zich in te zetten voor een verkiezingsproces dat recht doet aan de democratische waarden van Suriname.
- Trumps ingrijpende nieuwe tarieven uitgelegd..
- Kraka-project krijgt vervolg in Nederland..
- Bouw-, Woon-, & Huishoudbeurs 2025 focust op energiezui…..
- VP springt in bres voor nieuwe beheerder Will Axwijk Sport …..
- DNA-kandidaat VLS trekt zich terug vanwege rancune, zegt vo…..
- Suriname als handelsbrug: Een Freezone voor Guyanese export…..
- Skelet die in het Savanne gebied Baling Sabana was ondekt n…..
- Nieuwe opleiding vergroot werkgelegenheid voor Surinamers..
- VLS voelt zich misleid door handelwijze hoofdstembureau Par…..
- Somohardjo over ontheffing PL’er: “Wie je niet kan verslaan…..
- Duizenden e-ID-kaarten blijven liggen bij Bureaus voor Burg…..
- Regenachtig weer met onweer in de middag..
- Huiswerk voor Suriname betreffende aanpak raciale discrimin…..
- Pentagon start intern onderzoek naar minister Hegseth vanwe…..
- Anita Johanna Caupain-Smith (65) Venray 31-3-2025..
- Financiële maatregelen geen verkiezingsstunt, zegt minister…..
- Journalistencollectief vervult waakhondfunctie tijdens verk…..
- Padieboeren worden met SRD 70 miljoen ondersteund..
- Reactie PL op open brief waardevast pensioen..
- Brunswijk overtuigt dat ABOP meer stemmen dan NDP haalt in …..
- Regering stopt SRD 70 miljoen in voorjaarsoogst padieboeren..