De wereld is een nieuw handelsklimaat binnengestapt nu de Verenigde Staten zijn invoertarieven fors verhogen. President Donald Trump heeft aangekondigd, dat alle buitenlandse goederen voortaan onder een basistarief van 10 procent vallen, met vanaf 9 april nog hogere tarieven voor specifieke landen. De impact zal wereldwijd voelbaar zijn — van fabrieken in Cambodja tot online shoppers in Europa en Noord-Amerika.
Volgens Lisa Toohey, hoogleraar Recht aan de Universiteit van New South Wales in Sydney, worden niet alleen producenten in Zuidoost-Azië geraakt, maar ook consumenten wereldwijd: “Iedereen die online winkelt, is vandaag in een nieuwe wereld wakker geworden.”
De maatregelen komen met amper tijd voor bedrijven om hun toeleveringsketens aan te passen. Handelspartners stellen stappen te zullen ondernemen.
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, waarschuwde dat “alle instrumenten op tafel liggen”, en noemde de Europese interne markt een “veilige haven” voor lidstaten.
Cambodja, Vietnam, China en andere Aziatische landen worden het zwaarst getroffen met tarieven oplopend tot 49 procent. Zelfs bondgenoten als Canada blijven niet gespaard: de auto-industrie krijgt een last van 25 procent te verduren. China’s totale heffing komt nu op 54 procent. Vietnam en Cambodja, beide sterk afhankelijk van de Amerikaanse markt, vrezen zware economische gevolgen. Voor kleinere en economisch kwetsbare landen zoals Cambodja en Myanmar, lijken tegenmaatregelen zinloos. Rijke landen zoals Australië twijfelen ondertussen of een ‘tit-for-tat’ strategie überhaupt helpt. Rusland blijft opvallend stil, al zou Trump volgens Amerikaanse media, die handelsrelatie willen uitbreiden. Ook op microniveau hebben de nieuwe tarieven een stevige impact. Zo wordt het ‘minimis’-beleid — dat kleine online aankopen vrijstelt van invoerrechten — aangepast. Vanaf 2 mei betaalt men importheffing op zelfs de kleinste pakjes uit China. Voor consumenten betekent dit prijsstijgingen: een eenvoudig T-shirt kan straks 30 dollar kosten in plaats van 20.
De Amerikaanse posterijen vrezen een administratieve chaos: dagelijks arriveren honderdduizenden pakketjes die nu handmatig belast moeten worden. Ondertussen groeit wereldwijd het verzet tegen de maatregelen, met oproepen tot boycots van Amerikaanse merken. Toch waarschuwen experts dat zulke acties vooral lokale ondernemers treffen. Trump zal deze tarieven vermoedelijk als een overwinning presenteren, zeker als het handelstekort op korte termijn daalt. Maar analisten stellen dat dit slechts een tijdelijk effect is, terwijl consumenten de rekening betalen.
De internationale gemeenschap kijkt toe, terwijl de handelsoorlog een nieuw hoofdstuk ingaat — met meer onzekerheid, meer spanningen en vooral: meer kosten voor de gewone burger.
The post Wereldwijd consumenten dupe van nieuwe importheffingen Trump ..
- Gajadien: LVV is vaker in opspraak gekomen..
- Presidentiële groep: Suriname moet zich voorbereiden op oli…..
- Ramautarsing: “Regering strooit met geld dat ze niet heef…..
- Reactie Jerrel Pawiroredjo op het artikel van de VES..
- Eckhorst: schuldratio Suriname ruim 40% lager dan oorspronk…..
- ‘Fiba certification’ voor Surinaamse arbiters in Guyana..
- Zestigplussers krijgen royalty’s van niets..
- Zeewier legt druk op visserijsector: vissers slaan alarm ov…..
- Olieprijzen blijven duiken uit angst wereldwijde handelsoor…..
- Column: Borrelpraat no. 866..
- Olie en Gas: Kans voor Suriname, als we klaar zijn..
- Zware aanrijding tussen twee auto’s eindigt in steekpartij …..
- “Onderwijskansen moeten vergroot worden”..
- POLITICI EN HET PPP-VERSJE..
- Trump-functionarissen: Meer dan 50 landen willen handelsbes…..
- Jay-Lissa Takora wint Little Miss Inheems 2025..
- Eleonora Cadogan-Clydesdale..
- 3×3 basketbalselectie strandt in groepsfase in Guyana..
- Hiv-remmers deels beschikbaar: distributie hervat deze week..
- VLS dient 6 beroepschriften in bij de president..
- SVV 1 verrast Survos in U17-meisjes volleybalfinale..