De wereld is een nieuw handelsklimaat binnengestapt nu de Verenigde Staten zijn invoertarieven fors verhogen. President Donald Trump heeft aangekondigd, dat alle buitenlandse goederen voortaan onder een basistarief van 10 procent vallen, met vanaf 9 april nog hogere tarieven voor specifieke landen. De impact zal wereldwijd voelbaar zijn — van fabrieken in Cambodja tot online shoppers in Europa en Noord-Amerika.
Volgens Lisa Toohey, hoogleraar Recht aan de Universiteit van New South Wales in Sydney, worden niet alleen producenten in Zuidoost-Azië geraakt, maar ook consumenten wereldwijd: “Iedereen die online winkelt, is vandaag in een nieuwe wereld wakker geworden.”
De maatregelen komen met amper tijd voor bedrijven om hun toeleveringsketens aan te passen. Handelspartners stellen stappen te zullen ondernemen.
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, waarschuwde dat “alle instrumenten op tafel liggen”, en noemde de Europese interne markt een “veilige haven” voor lidstaten.
Cambodja, Vietnam, China en andere Aziatische landen worden het zwaarst getroffen met tarieven oplopend tot 49 procent. Zelfs bondgenoten als Canada blijven niet gespaard: de auto-industrie krijgt een last van 25 procent te verduren. China’s totale heffing komt nu op 54 procent. Vietnam en Cambodja, beide sterk afhankelijk van de Amerikaanse markt, vrezen zware economische gevolgen. Voor kleinere en economisch kwetsbare landen zoals Cambodja en Myanmar, lijken tegenmaatregelen zinloos. Rijke landen zoals Australië twijfelen ondertussen of een ‘tit-for-tat’ strategie überhaupt helpt. Rusland blijft opvallend stil, al zou Trump volgens Amerikaanse media, die handelsrelatie willen uitbreiden. Ook op microniveau hebben de nieuwe tarieven een stevige impact. Zo wordt het ‘minimis’-beleid — dat kleine online aankopen vrijstelt van invoerrechten — aangepast. Vanaf 2 mei betaalt men importheffing op zelfs de kleinste pakjes uit China. Voor consumenten betekent dit prijsstijgingen: een eenvoudig T-shirt kan straks 30 dollar kosten in plaats van 20.
De Amerikaanse posterijen vrezen een administratieve chaos: dagelijks arriveren honderdduizenden pakketjes die nu handmatig belast moeten worden. Ondertussen groeit wereldwijd het verzet tegen de maatregelen, met oproepen tot boycots van Amerikaanse merken. Toch waarschuwen experts dat zulke acties vooral lokale ondernemers treffen. Trump zal deze tarieven vermoedelijk als een overwinning presenteren, zeker als het handelstekort op korte termijn daalt. Maar analisten stellen dat dit slechts een tijdelijk effect is, terwijl consumenten de rekening betalen.
De internationale gemeenschap kijkt toe, terwijl de handelsoorlog een nieuw hoofdstuk ingaat — met meer onzekerheid, meer spanningen en vooral: meer kosten voor de gewone burger.
The post Wereldwijd consumenten dupe van nieuwe importheffingen Trump ..
- Ambassadeur Ryan Nannan is niet meer..
- Ambassadeur Ryan Nannan overleden..
- Breaking: Volledige lamlegging bij PCS, geen opname van pat…..
- NDP wil aftreden Santokhi, Sewdien en Nurmohamed..
- Robby Morroy belicht knelpunten vertaling en gebruik Sranan…..
- Valutaveiling lijkt eerder een paniekreactie..
- Politie Corantijnpolder houdt smokkelaar aan..
- Centrale Bank beoogt stabiliteit op valutamarkt met valutav…..
- OPTSU: Friends & Family belemmeren inkomsten houtsector..
- Voortvluchtige roofverdachte gearresteerd door RBT Midden..
- ‘Hoe weet je wanneer hout illegaal is?’..
- Brute overvallen op juwelier en winkelwoning in Paramaribo:…..
- Ruim 900.000 stembiljetten worden gedrukt voor verkiezingen..
- Asabina hekelt beschadiging vlaggen: Campagneklimaat wordt …..
- Santokhi: ‘regering zet zich in voor modernisering en onder…..
- Suriname haalt gewenste vaccinatiegraad van 95 procent niet..
- TEVEEL TOEVAL..
- MINOWC uit bezorgdheid over ongeautoriseerde naamswijziging…..
- Centrale Bank verantwoordelijk voor stabiele wisselkoers..
- Natte woensdag met buien en onweer..
- Suriname Kiest: commentator Patrick Welles gaat in op actua…..