De recente arrestatie van drie Chinese winkeliers aan de Indira Gandhiweg, na het aanhouden van een winkeldief, heeft het debat over de veiligheid van ondernemers opnieuw doen oplaaien. Assembleelid Chuanrui (Rui) Wang (VHP) uit zijn diepe bezorgdheid over wat hij noemt een groeiende onbalans in de bescherming van burgers die dagelijks bijdragen aan de economie.
“De veiligheid van ondernemers staat ernstig onder druk. Het lijkt erop dat daders beter beschermd worden dan de slachtoffers,” zegt hij tegenover Suriname suriname. Volgens Wang is het incident geen op zichzelf staand geval. “De winkeldief liep dezelfde dag nog vrij rond, terwijl de slachtoffers dagenlang vastzaten. Wat voor signaal geeft dit af? Dat criminaliteit loont en verdediging wordt afgestraft?” vraagt hij zich af.
Hoewel hij zich duidelijk uitspreekt tegen eigenrichting, vraagt de parlementariër ook aandacht voor de omstandigheden waarin veel ondernemers moeten opereren. “Winkeliers staan er vaak alleen voor. De politie arriveert pas na verloop van tijd. Wat moeten ze doen als hun zaak wordt leeggeroofd – toekijken en hopen op hulp die te laat komt?”
Steun voor noodkreet SCUAWang schaart zich achter de Suriname Chinese United Association (SCUA), die recent in een open brief de noodklok luidde over het toenemende geweld tegen Chinese ondernemers. Volgens de organisatie vonden er in slechts twee maanden tijd zeker zeven ernstige incidenten plaats, waaronder gewapende overvallen en mishandelingen – met in sommige gevallen dodelijke afloop.
“Wat SCUA naar voren brengt is geen overdrijving, maar de realiteit. Deze mensen voelen zich onveilig, ongehoord en in de steek gelaten. En dat terwijl zij al generaties lang bijdragen aan de ontwikkeling van ons land,” benadrukt Wang. Hij betreurt het dat er tot nu toe nauwelijks inhoudelijke reacties zijn gekomen vanuit de autoriteiten. “Moet er eerst nóg een dodelijk slachtoffer vallen voordat men wakker wordt?”
Actie is nodig – niet pas na een misdrijfWang roept het ministerie van Justitie en Politie op tot directe actie. Hij pleit voor structureel overleg met ondernemersorganisaties zoals de SCUA, om tot effectief beleid te komen. “Veiligheid moet preventief worden gewaarborgd, niet achteraf worden geëvalueerd.”
Daarnaast stelt hij dat er versneld moet worden gekeken naar snellere politie-inzet en het herzien van het beleid rond vuurwapenvergunningen voor ondernemers. “We willen geen samenleving waarin mensen zichzelf bewapenen uit angst, maar dan moet de overheid wel haar verantwoordelijkheid nemen.”
“Veiligheid is geen gunst, maar een recht”Wang onderstreept dat veiligheid een grondrecht is voor iedere burger. “Mensen die investeren, werkgelegenheid creëren en een bijdrage leveren aan de samenleving mogen niet in angst leven. Veiligheid is geen voorrecht voor enkelen, maar een basisrecht voor álle Surinamers,” aldus het assembleelid.
- Water moet sneller wegtrekken in Morgenstond na installatie…..
- Column: Roeien met de riemen …..
- Belfort bij zijn uitvaart geroemd om zijn recht-door-zee ho…..
- Mathoera blijft bij haar standpunt over kritiek op de reger…..
- Politieke druk neemt toe: Oproep tot aftreden en vervolging…..
- Cubaanse leerkrachten al zes maanden zonder salaris..
- Abiamofo: ‘Bekijk liever wat er vóór ons beleid in Apoera i…..
- VZS verrassend mannen tweede klasse volleybalkampioen..
- Steekpartij na ruzie over aanrijding: 78-jarige aangehouden..
- Startsein voor installatie van drie nieuwe pompgemalen in M…..
- ‘Mi Tori’ in woord en beeld..
- Suriname schittert op Expo 2025 Osaka met ‘Source of Life’-…..
- Van Leverancier naar Multiplier..
- Winkeldief betrapt en mishandeld door winkelpersoneel..
- SBB informeert scholieren over bosmonitoring in Suriname..
- TotalEnergies verwacht hogere productie in eerste kwartaal..
- Suriname overweegt IMF-vervolgprogramma..
- Vrouw verkracht en mishandeld door partner..
- U21-volleybalsters Yelyco sluiten seizoen perfect af..
- RGD hard op weg naar landelijke implementatie HEARTS-initia…..
- Peru: Vrouw van Humala arriveert in Brazilië voor asiel..