De recente arrestatie van drie Chinese winkeliers aan de Indira Gandhiweg, na het aanhouden van een winkeldief, heeft het debat over de veiligheid van ondernemers opnieuw doen oplaaien. Assembleelid Chuanrui (Rui) Wang (VHP) uit zijn diepe bezorgdheid over wat hij noemt een groeiende onbalans in de bescherming van burgers die dagelijks bijdragen aan de economie.
“De veiligheid van ondernemers staat ernstig onder druk. Het lijkt erop dat daders beter beschermd worden dan de slachtoffers,” zegt hij tegenover Suriname suriname. Volgens Wang is het incident geen op zichzelf staand geval. “De winkeldief liep dezelfde dag nog vrij rond, terwijl de slachtoffers dagenlang vastzaten. Wat voor signaal geeft dit af? Dat criminaliteit loont en verdediging wordt afgestraft?” vraagt hij zich af.
Hoewel hij zich duidelijk uitspreekt tegen eigenrichting, vraagt de parlementariër ook aandacht voor de omstandigheden waarin veel ondernemers moeten opereren. “Winkeliers staan er vaak alleen voor. De politie arriveert pas na verloop van tijd. Wat moeten ze doen als hun zaak wordt leeggeroofd – toekijken en hopen op hulp die te laat komt?”
Steun voor noodkreet SCUAWang schaart zich achter de Suriname Chinese United Association (SCUA), die recent in een open brief de noodklok luidde over het toenemende geweld tegen Chinese ondernemers. Volgens de organisatie vonden er in slechts twee maanden tijd zeker zeven ernstige incidenten plaats, waaronder gewapende overvallen en mishandelingen – met in sommige gevallen dodelijke afloop.
“Wat SCUA naar voren brengt is geen overdrijving, maar de realiteit. Deze mensen voelen zich onveilig, ongehoord en in de steek gelaten. En dat terwijl zij al generaties lang bijdragen aan de ontwikkeling van ons land,” benadrukt Wang. Hij betreurt het dat er tot nu toe nauwelijks inhoudelijke reacties zijn gekomen vanuit de autoriteiten. “Moet er eerst nóg een dodelijk slachtoffer vallen voordat men wakker wordt?”
Actie is nodig – niet pas na een misdrijfWang roept het ministerie van Justitie en Politie op tot directe actie. Hij pleit voor structureel overleg met ondernemersorganisaties zoals de SCUA, om tot effectief beleid te komen. “Veiligheid moet preventief worden gewaarborgd, niet achteraf worden geëvalueerd.”
Daarnaast stelt hij dat er versneld moet worden gekeken naar snellere politie-inzet en het herzien van het beleid rond vuurwapenvergunningen voor ondernemers. “We willen geen samenleving waarin mensen zichzelf bewapenen uit angst, maar dan moet de overheid wel haar verantwoordelijkheid nemen.”
“Veiligheid is geen gunst, maar een recht”Wang onderstreept dat veiligheid een grondrecht is voor iedere burger. “Mensen die investeren, werkgelegenheid creëren en een bijdrage leveren aan de samenleving mogen niet in angst leven. Veiligheid is geen voorrecht voor enkelen, maar een basisrecht voor álle Surinamers,” aldus het assembleelid.
- Voorafgaande toestemming vereist voor afgebrande erfgoedpan…..
- NDP-kandidaat Gopal: “Als zijn vrouw te veel eist, moet San…..
- Atompai na gewelddadige beroving: “Ik ga nog lang niet dood…..
- Minister Ori: “Resultaten tweede kwartaal niet veelbelovend…..
- ONDERHANDSE BACOVEWINKEL..
- VERKWISTEND BELEID EN VERSTANDIG MASKER..
- Bewakers SION International gekneveld bij gewapende overval..
- NDP: Suriname zal ook herrijzen uit de crisis..
- CBB gestart met uitprinten oproepingskaarten voor 399.930 k…..
- Gestolen stad..
- VHP: “Lijden van Jezus herinnert ons aan waarde van rechtss…..
- Het vertrouwensbeginsel!..
- Nieuwe chemiepracticumzaal voor Faculteit Wis- en Natuurkun…..
- Vreemdeling als leerkracht..
- Bedekte of ontbrekende kentekenplaten belemmeren politiewer…..
- Santokhi: “Volk voelt nu het verschil, maar we lossen probl…..
- ‘NDP las pasi, zij misbruiken zelfs overledenen’..
- ORDENING VAN SECTOREN KAN VEEL VERANDEREN..
- KPS ontvangt voertuig van Chinese ambassadeur..
- DJ Marocaan overleden: Groot verlies voor dancehall- en reg…..
- Grote overlast Van ‘t Hogerhuysstraat: weg vol kuilen..