Bewoners van Brokopondo, met name in de omgeving van het Afobaka stuwmeer, krijgen het dringende advies om geen water uit het stuwmeer te drinken zonder het eerst te zuiveren en te testen. Vanuessa Gefferie, directeur van de Nationale Milieu Autoriteit (NMA), waarschuwt dat het water mogelijk ongeschikt is voor menselijke consumptie vanwege diverse risicofactoren.
Volgens Gefferie vinden er rondom het stuwmeer grootschalige goudwinningsactiviteiten en andere vormen van bedrijvigheid plaats die het water kunnen verontreinigen. “We focussen ons niet alleen op chemische stoffen zoals kwik of Jin Chan, maar ook op de microbiologische samenstelling van het water. Al deze factoren bepalen of het veilig is om te drinken,” aldus de NMA-directeur.
Ze benadrukt dat schoon drinkwater een fundamenteel recht is van elke Surinamer. “Vanuit de overheid moeten er maatregelen worden genomen om de mensen van veilig drinkwater te voorzien. We mogen dit niet aan het toeval overlaten.”
Ook Gonda Asadang, directeur Water bij het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), deelt deze zorgen. Zij bevestigt dat het water uit het Afobaka stuwmeer inderdaad een zuiveringsproces ondergaat. “Na de zuivering wordt het water opnieuw getest. In sommige gevallen schakelen we zelfs een particulier laboratorium in om extra zekerheid te bieden,” stelt Asadang.
Ze geeft aan dat er zuiveringsinstallaties actief zijn in onder meer Sarakreek, Brownsweg en Baikutu. “Overal waar water wordt gezuiverd, wordt het getest. Als het water niet geschikt blijkt voor consumptie, maken we dat duidelijk aan de gemeenschap.”
Uit haar verklaring blijkt echter dat niet alle zuiveringsinstallaties operationeel zijn. “Als de installaties buiten werking zijn, kan het water niet worden gezuiverd. In zulke gevallen adviseren we de mensen het absoluut niet te drinken,” aldus Asadang. Ze wijst erop dat naast chemische ook biologische verontreinigingen voorkomen, die even schadelijk kunnen zijn.
“Waar mogelijk vragen we gemeenschappen om te helpen bij het verpompen van rivierwater voor niet-consumptieve doeleinden. Elk rivierwater moet eerst worden getest voordat het geconsumeerd wordt,” voegt ze toe.
- Wegomlegging i.v.m brand aan de Henck Arronstraat..
- Verwoestende brand in historisch Paramaribo: SGES roept op …..
- Kluis SMJ Beverages geplunderd, wachter gekneveld..
- SGES: diepe verslagenheid na brand binnenstad..
- Brekebeen Nurmohamed..
- Regeringsraad geeft goedkeuring aan SRD 1500 voor ambtenare…..
- Meerdere historische panden in lichterlaaie aan de Henck Ar…..
- BREAKING – Update – Brand aan de Henck Arronstraat..
- Breaking: Grote brand aan Henck Arronstraat; ministerie en …..
- NDP hekelt gerichte lastercampagnes: “Digitale aanvallen on…..
- Enorme brand aan de Henck Arronstraat..
- NDP veroordeelt karaktermoordcampagnes..
- Weer historisch pand in brand..
- Eerbetoon aan overleden Purcy Olivieira tijdens AVD 2025..
- Strategische groep voor olie- en gasbeleid doet kennis op i…..
- Commissie Veiligheid Verkiezingen 2025 KPS houdt evaluatie …..
- Beleidsplan voor gelijke rechten van personen met een beper…..
- Politie Corantijnpolder houdt smokkelaar aan met ram..
- Parmessar en de tijdmachine: een nostalgische terugval naar…..
- NDP: ‘300 miljoen aan goudinkomsten zomaar verdwenen’..
- SBB informeert AMS-ers hoe percentage ontbossing wordt bepa…..