Bewoners van Brokopondo, met name in de omgeving van het Afobaka stuwmeer, krijgen het dringende advies om geen water uit het stuwmeer te drinken zonder het eerst te zuiveren en te testen. Vanuessa Gefferie, directeur van de Nationale Milieu Autoriteit (NMA), waarschuwt dat het water mogelijk ongeschikt is voor menselijke consumptie vanwege diverse risicofactoren.
Volgens Gefferie vinden er rondom het stuwmeer grootschalige goudwinningsactiviteiten en andere vormen van bedrijvigheid plaats die het water kunnen verontreinigen. “We focussen ons niet alleen op chemische stoffen zoals kwik of Jin Chan, maar ook op de microbiologische samenstelling van het water. Al deze factoren bepalen of het veilig is om te drinken,” aldus de NMA-directeur.
Ze benadrukt dat schoon drinkwater een fundamenteel recht is van elke Surinamer. “Vanuit de overheid moeten er maatregelen worden genomen om de mensen van veilig drinkwater te voorzien. We mogen dit niet aan het toeval overlaten.”
Ook Gonda Asadang, directeur Water bij het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), deelt deze zorgen. Zij bevestigt dat het water uit het Afobaka stuwmeer inderdaad een zuiveringsproces ondergaat. “Na de zuivering wordt het water opnieuw getest. In sommige gevallen schakelen we zelfs een particulier laboratorium in om extra zekerheid te bieden,” stelt Asadang.
Ze geeft aan dat er zuiveringsinstallaties actief zijn in onder meer Sarakreek, Brownsweg en Baikutu. “Overal waar water wordt gezuiverd, wordt het getest. Als het water niet geschikt blijkt voor consumptie, maken we dat duidelijk aan de gemeenschap.”
Uit haar verklaring blijkt echter dat niet alle zuiveringsinstallaties operationeel zijn. “Als de installaties buiten werking zijn, kan het water niet worden gezuiverd. In zulke gevallen adviseren we de mensen het absoluut niet te drinken,” aldus Asadang. Ze wijst erop dat naast chemische ook biologische verontreinigingen voorkomen, die even schadelijk kunnen zijn.
“Waar mogelijk vragen we gemeenschappen om te helpen bij het verpompen van rivierwater voor niet-consumptieve doeleinden. Elk rivierwater moet eerst worden getest voordat het geconsumeerd wordt,” voegt ze toe.
- Oud-parlements- en Rekenkamervoorzitter Ulrich ‘Riek’ Aron …..
- Nog geen rechtsingang VLS voor hoger beroep..
- CBB..
- Moderne practicumzaal verbetering onderwijsaanbod AdeKUS..
- President installeert 8 werkgroepen voor buurtontwikkeling..
- Man opgepakt voor aanranding en mishandeling 13-jarig meisj…..
- NDP-voorzitter Jennifer Simons spreekt over politieke leuge…..
- Ralf Mario Maroeia kandidaat nr. 46 op NPS-lijst..
- Paasboodschap Santokhi: Christus veel onrecht aangedaan..
- Twee Nigeriaanse verdachten schuldig bevonden in drugshande…..
- EEN SPIEKBRIEFJE VOOR ANN SADIE..
- ERKENNEN VAN FOUTEN TEKEN VAN KRACHT?..
- Kompas voor de verkiezingen van 2025..
- NDP-ondervoorzitter Ingrid Bouterse-Waldring: “Deze r…..
- Oud-assembleevoorzitter Riek Aron overleden..
- Deelnemersveld finale nationaal damkampioenschap compleet..
- Transvaal rekent in eerste helft af met Broki..
- DNA-kandidaat Bouterse: “Wij gaan na waar ons geld is”..
- Santokhi opent meldpunt grondproblemen Lelydorp..
- Zondebok..
- Jonge leiders in de dop: Kleuters LMC leren spelenderwijs o…..