De Amerikaanse speciale gezant voor Latijns-Amerika, Mauricio Claver-Carone, heeft opnieuw de volledige steun van de Verenigde Staten uitgesproken voor de snelle energieontwikkeling van Guyana. Het land positioneert zich steeds meer als een mondiale oliekrachtcentrale.
Tijdens een briefing op 25 maart, voorafgaand aan het bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio aan het Caribisch gebied, prees Claver-Carone de opkomst van Guyana in de mondiale energiesector en noemde het “een van de grootste verhalen van de afgelopen vijf jaar”.
Hij benadrukte dat de Amerikaanse regering een verantwoorde olie- en gasontwikkeling in Guyana steunt, zonder landen te bestraffen voor het benutten van hun natuurlijke hulpbronnen. Hij bekritiseerde eerdere pogingen om de Zuid-Amerikaanse natie onder druk te zetten om de fossiele brandstofproductie terug te schroeven.
“We hebben onder de vorige regering gezien dat landen als Guyana werd gevraagd, hun ontwikkeling en vooruitgang te beperken ten gunste van hernieuwbare energiebronnen. We willen Guyana zien slagen en zich ontwikkelen. Hernieuwbare energie is complementair en geen vervanging. We willen Guyana steunen in deze ontwikkeling en beschermen tegen bedreigingen”, aldus Claver-Carone.
Minister Marco Rubio zal deze boodschap tijdens zijn bezoek op 27 maart versterken, waarmee de bredere inzet van de VS voor de energietoekomst van het westelijk halfrond wordt onderstreept. “Dit is een win-winsituatie voor zowel Guyana als de Verenigde Staten en zal een belangrijk onderwerp zijn in de gesprekken van de minister”, merkte Claver-Carone op.
De opmerkingen van de gezant weerspiegelen de groeiende internationale belangstelling voor de enorme offshore olievoorraden van Guyana, grotendeels gedreven door de ontdekkingen van ExxonMobil in het Stabroek-blok.
ExxonMobil, met een operationeel belang van 45 procent in het Stabroek-blok, werkt aan projecten zoals Uaru, Whiptail en de voorgestelde Hammerhead-ontwikkeling, terwijl er al drie productiefaciliteiten operationeel zijn. De volgende focus van ExxonMobil ligt op Longtail.
Sinds de start van de productie in 2019, heeft ExxonMobil de output van de Liza 1-, Liza 2- en Payara-ontwikkelingen opgevoerd tot meer dan 650.000 vaten per dag. Het Yellowtail-project, dat dit jaar operationeel wordt, zal de productie verder verhogen, waardoor Guyana de grootste olieproducent ter wereld wordt per hoofd van de bevolking.
De activiteiten van ExxonMobil in het Stabroek Block worden gedeeld met partners Hess (30%) en CNOOC (25%).
The post VS bevestigen opnieuw steun aan Guyana ..
- Basketballer Fräser bij rentree: ‘Lekker gevoel om weer op …..
- Zaak PVP tegen CHS en president pas onherroepelijk na mogel…..
- Partijcongres HVB keurt NDP-kandidaten Noersalim en Sapoen …..
- SVJ: Wissen van beeldmateriaal journalist is schending pers…..
- BLTO roept leden op vandaag massaal thuis te blijven..
- Dienstwapen politieagent gestolen bij woninginbraak..
- Column: Borrelpraat no. 864..
- SVJ veroordeelt intimidatie en bedreiging journalist door A…..
- Water en Vuur Festival: Educatie en bewustwording klimaatve…..
- SVJ veroordeelt aanval op persvrijheid na ABOP-congres..
- Hoofdredacteur SR Herald doet aangifte tegen DNVer..
- SVJ keurt initimidatie journalist ten strengste af..
- Journalist ernstig bedreigd door groepje ABOP’ers..
- Journalist Thomas geïntimideerd en privacy ernstig geschond…..
- Hoofdredacteur Suriname Herald bedreigd na ABOP-congres..
- Nog geen duidelijkheid over verdere aanpak Esther Stichting..
- BETALINGSNOOD OVERHEID, HOE LANG NOG?..
- HET IS TIJD VOOR NATIONALE EENHEID..
- Red ons onderwijs!..
- Volleybalbond bespreekt traject jeugdselecties met ouders..
- Santokhi trots op vooruitgang VHP..