De Amerikaanse speciale gezant voor Latijns-Amerika, Mauricio Claver-Carone, heeft opnieuw de volledige steun van de Verenigde Staten uitgesproken voor de snelle energieontwikkeling van Guyana. Het land positioneert zich steeds meer als een mondiale oliekrachtcentrale.
Tijdens een briefing op 25 maart, voorafgaand aan het bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio aan het Caribisch gebied, prees Claver-Carone de opkomst van Guyana in de mondiale energiesector en noemde het “een van de grootste verhalen van de afgelopen vijf jaar”.
Hij benadrukte dat de Amerikaanse regering een verantwoorde olie- en gasontwikkeling in Guyana steunt, zonder landen te bestraffen voor het benutten van hun natuurlijke hulpbronnen. Hij bekritiseerde eerdere pogingen om de Zuid-Amerikaanse natie onder druk te zetten om de fossiele brandstofproductie terug te schroeven.
“We hebben onder de vorige regering gezien dat landen als Guyana werd gevraagd, hun ontwikkeling en vooruitgang te beperken ten gunste van hernieuwbare energiebronnen. We willen Guyana zien slagen en zich ontwikkelen. Hernieuwbare energie is complementair en geen vervanging. We willen Guyana steunen in deze ontwikkeling en beschermen tegen bedreigingen”, aldus Claver-Carone.
Minister Marco Rubio zal deze boodschap tijdens zijn bezoek op 27 maart versterken, waarmee de bredere inzet van de VS voor de energietoekomst van het westelijk halfrond wordt onderstreept. “Dit is een win-winsituatie voor zowel Guyana als de Verenigde Staten en zal een belangrijk onderwerp zijn in de gesprekken van de minister”, merkte Claver-Carone op.
De opmerkingen van de gezant weerspiegelen de groeiende internationale belangstelling voor de enorme offshore olievoorraden van Guyana, grotendeels gedreven door de ontdekkingen van ExxonMobil in het Stabroek-blok.
ExxonMobil, met een operationeel belang van 45 procent in het Stabroek-blok, werkt aan projecten zoals Uaru, Whiptail en de voorgestelde Hammerhead-ontwikkeling, terwijl er al drie productiefaciliteiten operationeel zijn. De volgende focus van ExxonMobil ligt op Longtail.
Sinds de start van de productie in 2019, heeft ExxonMobil de output van de Liza 1-, Liza 2- en Payara-ontwikkelingen opgevoerd tot meer dan 650.000 vaten per dag. Het Yellowtail-project, dat dit jaar operationeel wordt, zal de productie verder verhogen, waardoor Guyana de grootste olieproducent ter wereld wordt per hoofd van de bevolking.
De activiteiten van ExxonMobil in het Stabroek Block worden gedeeld met partners Hess (30%) en CNOOC (25%).
The post VS bevestigen opnieuw steun aan Guyana ..
- Dharm Mungra lijsttrekker De Nieuwe Leeuw..
- Ministerie van Economische Zaken en Wereldbank bespreken vo…..
- Bronto neemt roer over van papa Somohardjo..
- Brug Saramaccakanaal wordt 26 maart opengesteld..
- INVESTEREN IN VROEGE ONTWIKKELING VERMINDERT CRIMINALITEIT..
- Derde inzittende aanrijding Kennedyweg overleden..
- Ramdin tevreden over het gevoerde beleid..
- Bewolkt en af en toe buien in de middag..
- Bibis geeft na maanden informatie aan in België opgesloten …..
- Spannende wedstrijden bij start 2e ronde troefcallcompetiti…..
- Surinaamse studenten winnen brons tijdens internationale mo…..
- SVJ veroordeelt intimidatie van journalist..
- Sheinbaum: “Verkiezingen voor rechterlijke macht maken Mexi…..
- August Hans Ricardo de Randamie (74) Rotterdam 16-3-2025..
- Jolanda Eugenie Meijer-Hanenberg (66) Amsterdam 17-3-2025..
- Zakat, hoe en waarom..
- Zonne-energie voor Boven Suriname..
- Recidivist Wap opnieuw veroordeeld voor woninginbraak..
- Anton de Kom-tentoonstelling feestelijk geopend in Openluch…..
- Brunswijk haalt fel uit naar de NDP: ‘Mi pur’ y…..
- Brunswijk: ABOP komt als winnaar uit de bus..