AMSTERDAM — De vrijspraak van Henk Rommy in Nederland in hoger beroep is definitief geworden. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdagavond laten weten dat het geen beroep in cassatie zal instellen bij de Hoge Raad en zich neerlegt bij de vrijspraak.
Na weken van onzekerheid laat Rommy via zijn advocaat Mark Teurlings weten “superblij en opgelucht” te zijn vanwege de definitieve vrijspraak. De advocaat is ook tevreden over het behaalde resultaat door zijn praktijk. “Na 24 jaar vechten, en 32 jaar onzekerheid voor Henk is het in beroep een vrijspraak krijgen een megakroon op het werk.”ADVERTISEMENT
“Na 24 jaar vechten, en 32 jaar onzekerheid voor Henk, is het in beroep een vrijspraak krijgen een megakroon op het werk”
Want de verdediging in deze zaak was veel werk, geeft Teurlings aan. “In hoger beroep kregen we twee zware advocaten-generaal tegen met een politieteam van zes man die in een andere zaal meekeken en meeschreven. Zelfs tijdens mijn pleidooi van vijf uur probeerde men mij af te leiden, maar dat is ze niet gelukt. Altijd doorzetten, nooit opgeven, je doel bepalen, je plan uitwerken en vastberaden focussen.”
Dubbele moord
De 74-jarige in Suriname geboren Rommy, die ook bekend staat als ‘Zwarte Cobra’, werd ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor een liquidatie in het Belgische Antwerpen in de nacht van 8 op 9 mei 1993. Bij de moordaanslag kwamen drugshandelaar en diamantair Henie Shamel en zijn vriendin Anne de Witte om het leven. Zij werden doodgeschoten terwijl ze in een auto zaten.
De zaak kwam pas in 2023 voor de rechter omdat Rommy, die als beroepscrimineel te boek staat, eerst nog een twintigjarige straf moest uitzitten in de Verenigde Staten wegens betrokkenheid bij drugshandel. Na zijn vrijlating moest hij zich vrijwel direct verantwoorden voor de dertig jaar oude moorden in Antwerpen. Er werd een gevangenisstraf van 22 jaar geëist, maar Rommy werd vrijgesproken wegens gebrek aan afdoende bewijs. Daartegen tekende het OM hoger beroep aan.
Echter, ook het gerechtshof in Amsterdam stelde eind april vast dat het dossier geen rechtstreeks bewijs bevat tegen Rommy, waarna deze opnieuw vrijuit ging. De vraag was daarna of het OM het hierbij zou laten of de zaak zou voorleggen bij de Hoge Raad. Dat gebeurt nu dus niet.
- Dodelijke aanrijding aan de Martin Luther Kingweg..
- Santokhi tekent condoleanceregister gewezen president Wijde…..
- Simons tekent condoleanceregister oud-president Wijdenbosch..
- Staatsbegrafenis voor oud-president Wijdenbosch..
- Lancering Royalties Voor Iedereen wegens nationale rouwperi…..
- Lions-rondmars in Paramaribo toont Caribische trots en dien…..
- President Santokhi tekent condoleanceregister voor oud-pres…..
- Adhin: “Onderwijs en goed bestuur zijn de motor van onze to…..
- NPS wijst beschuldigingen over maritiem grensgeschil met Gu…..
- Santokhi: ‘Ik ga voor een tweede termijn om het werk af te …..
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers..
- Salaris april gestort; personeel PCS schort acties op..
- Koniki kan niet toegelaten worden tot parlement; slechts 14…..
- DNA-leden verlenen geen quorum voor speciale vergaderingen..
- De rol van de Ede- en Bere Winti..
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen..
- Ondernemer herkent overlastgever op camerabeelden..
- Recht geheime stemming vertrapt: mensen met beperking slepe…..
- Hok-Ahin-Zeegelaar Anette Rita Magdalena..
- Condoleanceregister voor oud-president Wijdenbosch geopend..
- Overstekende voetganger komt om bij aanrijding met pick-up..