AMSTERDAM — De vrijspraak van Henk Rommy in Nederland in hoger beroep is definitief geworden. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdagavond laten weten dat het geen beroep in cassatie zal instellen bij de Hoge Raad en zich neerlegt bij de vrijspraak.
Na weken van onzekerheid laat Rommy via zijn advocaat Mark Teurlings weten “superblij en opgelucht” te zijn vanwege de definitieve vrijspraak. De advocaat is ook tevreden over het behaalde resultaat door zijn praktijk. “Na 24 jaar vechten, en 32 jaar onzekerheid voor Henk is het in beroep een vrijspraak krijgen een megakroon op het werk.”ADVERTISEMENT
“Na 24 jaar vechten, en 32 jaar onzekerheid voor Henk, is het in beroep een vrijspraak krijgen een megakroon op het werk”
Want de verdediging in deze zaak was veel werk, geeft Teurlings aan. “In hoger beroep kregen we twee zware advocaten-generaal tegen met een politieteam van zes man die in een andere zaal meekeken en meeschreven. Zelfs tijdens mijn pleidooi van vijf uur probeerde men mij af te leiden, maar dat is ze niet gelukt. Altijd doorzetten, nooit opgeven, je doel bepalen, je plan uitwerken en vastberaden focussen.”
Dubbele moord
De 74-jarige in Suriname geboren Rommy, die ook bekend staat als ‘Zwarte Cobra’, werd ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor een liquidatie in het Belgische Antwerpen in de nacht van 8 op 9 mei 1993. Bij de moordaanslag kwamen drugshandelaar en diamantair Henie Shamel en zijn vriendin Anne de Witte om het leven. Zij werden doodgeschoten terwijl ze in een auto zaten.
De zaak kwam pas in 2023 voor de rechter omdat Rommy, die als beroepscrimineel te boek staat, eerst nog een twintigjarige straf moest uitzitten in de Verenigde Staten wegens betrokkenheid bij drugshandel. Na zijn vrijlating moest hij zich vrijwel direct verantwoorden voor de dertig jaar oude moorden in Antwerpen. Er werd een gevangenisstraf van 22 jaar geëist, maar Rommy werd vrijgesproken wegens gebrek aan afdoende bewijs. Daartegen tekende het OM hoger beroep aan.
Echter, ook het gerechtshof in Amsterdam stelde eind april vast dat het dossier geen rechtstreeks bewijs bevat tegen Rommy, waarna deze opnieuw vrijuit ging. De vraag was daarna of het OM het hierbij zou laten of de zaak zou voorleggen bij de Hoge Raad. Dat gebeurt nu dus niet.
- Suriname zet in op export biologisch geteelde ananas: ‘We z…..
- Verdachte milieuverontreiniging Stuwmeergebied voorlopig op…..
- Oud-president Wijdenbosch wordt zaterdag begraven..
- Kort geding over CHof-uitspraak auteursrechten ingetrokken..
- Bewoner en kleinkinderen ontsnappen aan woningbrand..
- Kelvin Koniki wordt morgen toegelaten tot De Nationale Asse…..
- Personeel PCS weer aan het werk na uitbetaling achterstalli…..
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsd…..
- Chas Mijnals dient klacht in tegen Alice Amafo bij PG..
- Ramdin verwacht goede samenwerking met eerste vrouwelijke a…..
- Orie versus Burleson in titanenstrijd om damkampioenschap..
- Bond bij Security Alliance luidt noodklok over ontslagaanvr…..
- Schoolvervoer per direct stilgelegd vanwege achterstallige …..
- Boekenkast deels afgebrand; vermoedelijk brandstichting..
- Optsu vraagt optreden tegen dragen militaire kleding door n…..
- Carney bot tegen Trump: ‘Canada is niet te koop’…..
- Santokhi: ‘wordt boos op de mensen die je in deze sh*t gepl…..
- Onafhankelijk Kiesbureau bezorgd over negatieve online camp…..
- Adhin doet boekje open: “Santokhi dacht dat het een eenvoud…..
- Man neergeschoten bij gewapende woningoverval..
- Kelvin Koniki wordt morgen geïnstalleerd als parlementatiër…..