Nickerie – De visstand in het district Nickerie staat onder druk. Volgens rijstboer en viskenner Radjen Bishar, is er momenteel een merkbare schaarste aan bepaalde vissoorten, vooral swampvissen en riviervissen. Dit heeft geleid tot hogere prijzen op de vismarkt, mede door strengere regelgeving en een toenemende vraag.
Bishar zegt dat de vissers en verkopers bevestigen dat de vraag naar vis hoog is, maar dat het aanbod tekortschiet. Vooral kwie-kwie is schaars. “Volgens de regels van de dienst ‘s Lands Bosbeheer, mag kwie-kwie niet kleiner zijn dan 12 cm. Op dit moment zijn het vooral kleine visjes die worden gevangen, terwijl grotere exemplaren zeldzaam zijn”, aldus Bishar. De regels van LBB schrijven voor dat er tussen 1 april en 15 juli niet gevist mag worden in de kwie-kwie-reservaten. Dit beschermt de populatie, maar draagt ook bij aan tijdelijke tekorten.
Dit tekort heeft prijsstijgingen tot gevolg. Voor een emmer kwie-kwie (ongeveer 80 visjes) betalen consumenten momenteel tussen de SRD 700 en SRD 1000. Andere vissoorten, zoals krobia, zijn beter beschikbaar, maar vissers vragen ook voor deze vissoort hoge prijzen.
Niet alleen in Nickerie is er een probleem. Ook in Paramaribo merken visverkopers dat sommige soorten schaars en duurder worden. In de Centrale Markt en vismarkten zoals die aan de Anton Dragtenweg is de prijs van riviervissen, zoals copila en anjoemara, gestegen.
Bishar stelt dat in Paramaribo het aanbod diverser is, omdat er naast lokaal gevangen vis, ook vis uit andere districten en import beschikbaar is. “In Nickerie is de afhankelijkheid van de lokale vangst veel groter, en als die tegenvalt, hebben we meteen een probleem.”
In de kustdistricten Coronie en Saramacca is de situatie iets beter door de aanwezigheid van zeewaterbronnen en garnalenvisserij. Toch melden ook daar vissers dat bepaalde soorten zoals witbere vis en grovere vissoorten, in prijs stijgen door lagere vangsten en export.
Een ander probleem is dat veel riviervissen, zoals de copila, steeds vaker voor export worden gevangen. “De prijs van copila is gestegen van SRD 35 naar SRD 55 per kilo. Dit komt doordat deze vis in het buitenland gewild is en vissers pas willen uitvaren als ze zekerheid hebben dat hun vangst verkocht wordt”, legt Bishar uit.
Ook de witbere vis is lastig te vinden. “De prijs voor een emmer ligt rond de SRD 1500, wat aangeeft hoe schaars deze vis is,” zegt hij.
Volgens Bishar is het duidelijk dat de vismarkt in Nickerie onder druk staat. “Wanneer je de beschikbaarheid, prijzen en de sluitingsperiode analyseert, is er echt sprake van een schaarste.”
The post Vistekort Nickerie: Schaarste drijft prijzen op ..
- Bushouders roeren zich; eisen betaling en nieuwe tariefsaan…..
- Maduro sluit grens met Brazilië en mobiliseert 150.000 mili…..
- Voedselpakketten uit India goedgekeurd voor consumptie..
- Kwestie Pikin Saron: Kritische reflectie op rechtspraak..
- LBO-leerlingen kunnen voor het eerst VWO/havo-toelatingsexa…..
- Terugroepwet aangenomen in DNA, NDP-fractie stemt tegen..
- Suriname treedt toe tot ICCF Group voor bescherming biodive…..
- Lbo-leerlingen mogen deelnemen aan toelatingsexamen voor ha…..
- IMF: Economie Suriname groeit in 2028 met 55 procent door o…..
- LBO-leerlingen mogen nu ook toelatingsexamen VWO/HAVO maken..
- Anand Pattan en Vinodh Santokhi doen voor zevende keer dona…..
- Ministerie van Volksgezondheid doneert medische artikelen a…..
- De martelweg naar Nickerie: een verwaarloosde hoofdslagader..
- Santokhi waarschuwt voor afhankelijkheid van olie-inkomsten…..
- Staatsolie Raffinaderij weer operationeel na tijdelijke sti…..
- Twaalfjarige verwondt medeleerling met scherp voorwerp om s…..
- Twaalfjarige leerling steekt klasgenoot na ruzie om brood..
- Volksgezondheid versterkt eerstelijnszorg met medisch mater…..
- President Santokhi: “Kwaliteiten van dierenriemteken Slang …..
- India schenkt 5.000 militaire uniformen aan Suriname..
- Suriname wil dat mensenrechten van gedeporteerde Surinamers…..