Nickerie – De visstand in het district Nickerie staat onder druk. Volgens rijstboer en viskenner Radjen Bishar, is er momenteel een merkbare schaarste aan bepaalde vissoorten, vooral swampvissen en riviervissen. Dit heeft geleid tot hogere prijzen op de vismarkt, mede door strengere regelgeving en een toenemende vraag.
Bishar zegt dat de vissers en verkopers bevestigen dat de vraag naar vis hoog is, maar dat het aanbod tekortschiet. Vooral kwie-kwie is schaars. “Volgens de regels van de dienst ‘s Lands Bosbeheer, mag kwie-kwie niet kleiner zijn dan 12 cm. Op dit moment zijn het vooral kleine visjes die worden gevangen, terwijl grotere exemplaren zeldzaam zijn”, aldus Bishar. De regels van LBB schrijven voor dat er tussen 1 april en 15 juli niet gevist mag worden in de kwie-kwie-reservaten. Dit beschermt de populatie, maar draagt ook bij aan tijdelijke tekorten.
Dit tekort heeft prijsstijgingen tot gevolg. Voor een emmer kwie-kwie (ongeveer 80 visjes) betalen consumenten momenteel tussen de SRD 700 en SRD 1000. Andere vissoorten, zoals krobia, zijn beter beschikbaar, maar vissers vragen ook voor deze vissoort hoge prijzen.
Niet alleen in Nickerie is er een probleem. Ook in Paramaribo merken visverkopers dat sommige soorten schaars en duurder worden. In de Centrale Markt en vismarkten zoals die aan de Anton Dragtenweg is de prijs van riviervissen, zoals copila en anjoemara, gestegen.
Bishar stelt dat in Paramaribo het aanbod diverser is, omdat er naast lokaal gevangen vis, ook vis uit andere districten en import beschikbaar is. “In Nickerie is de afhankelijkheid van de lokale vangst veel groter, en als die tegenvalt, hebben we meteen een probleem.”
In de kustdistricten Coronie en Saramacca is de situatie iets beter door de aanwezigheid van zeewaterbronnen en garnalenvisserij. Toch melden ook daar vissers dat bepaalde soorten zoals witbere vis en grovere vissoorten, in prijs stijgen door lagere vangsten en export.
Een ander probleem is dat veel riviervissen, zoals de copila, steeds vaker voor export worden gevangen. “De prijs van copila is gestegen van SRD 35 naar SRD 55 per kilo. Dit komt doordat deze vis in het buitenland gewild is en vissers pas willen uitvaren als ze zekerheid hebben dat hun vangst verkocht wordt”, legt Bishar uit.
Ook de witbere vis is lastig te vinden. “De prijs voor een emmer ligt rond de SRD 1500, wat aangeeft hoe schaars deze vis is,” zegt hij.
Volgens Bishar is het duidelijk dat de vismarkt in Nickerie onder druk staat. “Wanneer je de beschikbaarheid, prijzen en de sluitingsperiode analyseert, is er echt sprake van een schaarste.”
The post Vistekort Nickerie: Schaarste drijft prijzen op ..
- NDP ontkent speculaties over samenwerking met VHP..
- Elektrificatie transportsector kans voor afname uitstoot br…..
- Tsang kritisch over royement bij terugroeping..
- Weinig kans voor initiatiefwet ‘Landelijk Stembureau&…..
- Plantgezondheid versterkt met Nederlandse expertise..
- EZ en AdeKUS werken aan Innovatie Centrum en FabLab..
- Modetechnoloog zet lokaal modetalent in de schijnwerpers..
- Volksgezondheid doneert medische hulpmiddelen aan RGD en Me…..
- Anupkumar Moti vermoord..
- Diagnostiek trainingen voor inspecteurs om controle van pla…..
- VHP Gendercommissie wil meer vrouwelijke participatie in po…..
- Eerstelijnszorg krijgt impuls, medische verbruiksartikelen …..
- Pilot minOWC vervolgstudie kinderen met gehoorbeperking..
- Ketura Margaret aast op volleybalkampioenschap in Griekenla…..
- EZ en AdeKUS bundelen krachten voor Innovatie Centrum Surin…..
- Leerlingen met gehoorbeperking krijgen kans verder te stude…..
- Marjorie Berenstein..
- Staatsbesluit en raadsvoorstel institutionalisering Loonraa…..
- ECD blijft overtredingen tegenkomen bij supermarkten..
- ECD-controle stuit op onjuiste kassasystemen en gewicht van…..
- Open brief aan de regering en het Onafhankelijk Kiesbureau …..