PARAMARIBO – Vele virale trends in Suriname hebben de afgelopen jaren duizenden mensen en ook een groot aantal bedrijven op social media beziggehouden, met name op Facebook. Veel van deze trends komen voort uit posts en memes van verschillende fastfoodrestaurants. Tijdens de recent gehouden Social Media Conference onthulden de marketingmanagers van Burger King Suriname (Shriya Goerdayal), McDonald’s Suriname (Jeanine Recappé), en Popeyes Suriname (Beverly Cadogan) wat er allemaal achter de schermen gebeurt om posts te creëren die vaak de potentie hebben om viraal te gaan op het internet.
Het inspelen op hypes of trends vereist een zorgvuldige afweging, daar zijn ze alle drie het over eens. Soms lijken de trends niets te maken te hebben met de producten of diensten van Quick Service Restaurants (QSR) – oftewel fastfoodmerken – maar een creatieve benadering kan helpen om een link te leggen die de aandacht trekt. Trends bieden bedrijven een snelle manier om met hun publiek te communiceren. De populariteit en het bereik van virale content zorgen voor een kortstondige boost in zichtbaarheid, interactie en verkoop. “De kunst is om te weten hoe en wanneer je op een trend moet inspelen. Zonder duidelijke aansluiting riskeer je negatieve reacties en zelfs spot. De gouden regel blijft: alle aandacht is goed, maar alleen als het merk er positief uitkomt,” zegt Shriya Goerdayal van Burger King.
Cadogan van Popeyes zegt dat marketing binnen de QSR-sector zeer competitief kan zijn, maar dat het belangrijk is om dit niet te agressief in te zetten. “In een relatief kleine samenleving zoals Suriname is het niet nodig om constant de concurrentie op de korrel te nemen. Het is beter om de focus te leggen op het versterken van de eigen merkidentiteit en het promoten van unieke producten.” Recappé van McDonald’s vult aan: “Gezonde competitie kan leuk zijn en houdt bedrijven scherp. Dat is wat wij doen met de virale trends die vaak de aandacht trekken van velen.” Alle drie geven aan dat het meedoen aan virale trends ook enkele beperkingen met zich meebrengt. Hoewel trends op korte termijn resultaten opleveren, zijn ze vaak vluchtig en dragen ze niet altijd bij aan duurzame groei.
Daarnaast is het voor fastfoodbedrijven belangrijk om hun eigen identiteit te behouden, in lijn te zijn met de lokale cultuur en gewoonten, en bovenal positief te blijven. Internationale fastfoodmerken ontvangen vaak kant-en-klare content van hun franchisegevers. Voor de Surinaamse markt is het echter belangrijk om deze content aan te passen, zodat deze resoneert met de lokale bevolking. “Wat wij lokaal creëren, werkt vaak beter dan content die wij uit het buitenland krijgen,” zegt Goerdayal. “We spelen in op wat er lokaal leeft, zoals de verschillende feestdagen. Dit vraagt om creativiteit en vaardigheid om de regels van de franchise te volgen zonder de lokale identiteit te verliezen,” voegt zij toe.
- Santokhi maakt laatste buitenlandse reis als president..
- Amnestievoorstel..
- Politie Waldeck treft menselijke resten aan in schommel..
- Financiën maakt zich op voor koersbeheersingsmaatregelen..
- Chinese en Surinaamse ambassadeurs bieden geloofsbrieven aa…..
- Brunswijk heeft geen problemen met de vele buitenlandse rei…..
- Noors bedrijf sluit overeenkomst met Staatsolie voor datave…..
- Ramdin: ‘Suriname is een van de meest beboste landen ter aa…..
- Overheid crèches hebben personeelstekort van 107 mensen; vi…..
- OKB-delegatie bestudeert Amerikaanse verkiezingsproces en v…..
- Harris erkent nederlaag: “We moeten de uitkomst acceptere…..
- Republikeinen heroveren controle over Amerikaanse Senaat..
- ABOP eist ministerie van Binnenlandse Zaken op..
- Waldemar Kowsoleea..
- SIAF..
- Charleen Vallery Karijosentono-Toekiman al een week vermist..
- Nog steeds tekort aan medicijnen..
- Delegatie OKB in de VS voor observatie stemmingsproces..
- Biden feliciteert Trump en nodigt hem uit voor ontmoeting i…..
- Prijsbeheersing en consumentenbescherming tijdens de feestd…..
- Aanbestedingswet 2023 met 28 stemmen goedgekeurd..