PARAMARIBO – Vele virale trends in Suriname hebben de afgelopen jaren duizenden mensen en ook een groot aantal bedrijven op social media beziggehouden, met name op Facebook. Veel van deze trends komen voort uit posts en memes van verschillende fastfoodrestaurants. Tijdens de recent gehouden Social Media Conference onthulden de marketingmanagers van Burger King Suriname (Shriya Goerdayal), McDonald’s Suriname (Jeanine Recappé), en Popeyes Suriname (Beverly Cadogan) wat er allemaal achter de schermen gebeurt om posts te creëren die vaak de potentie hebben om viraal te gaan op het internet.
Het inspelen op hypes of trends vereist een zorgvuldige afweging, daar zijn ze alle drie het over eens. Soms lijken de trends niets te maken te hebben met de producten of diensten van Quick Service Restaurants (QSR) – oftewel fastfoodmerken – maar een creatieve benadering kan helpen om een link te leggen die de aandacht trekt. Trends bieden bedrijven een snelle manier om met hun publiek te communiceren. De populariteit en het bereik van virale content zorgen voor een kortstondige boost in zichtbaarheid, interactie en verkoop. “De kunst is om te weten hoe en wanneer je op een trend moet inspelen. Zonder duidelijke aansluiting riskeer je negatieve reacties en zelfs spot. De gouden regel blijft: alle aandacht is goed, maar alleen als het merk er positief uitkomt,” zegt Shriya Goerdayal van Burger King.
Cadogan van Popeyes zegt dat marketing binnen de QSR-sector zeer competitief kan zijn, maar dat het belangrijk is om dit niet te agressief in te zetten. “In een relatief kleine samenleving zoals Suriname is het niet nodig om constant de concurrentie op de korrel te nemen. Het is beter om de focus te leggen op het versterken van de eigen merkidentiteit en het promoten van unieke producten.” Recappé van McDonald’s vult aan: “Gezonde competitie kan leuk zijn en houdt bedrijven scherp. Dat is wat wij doen met de virale trends die vaak de aandacht trekken van velen.” Alle drie geven aan dat het meedoen aan virale trends ook enkele beperkingen met zich meebrengt. Hoewel trends op korte termijn resultaten opleveren, zijn ze vaak vluchtig en dragen ze niet altijd bij aan duurzame groei.
Daarnaast is het voor fastfoodbedrijven belangrijk om hun eigen identiteit te behouden, in lijn te zijn met de lokale cultuur en gewoonten, en bovenal positief te blijven. Internationale fastfoodmerken ontvangen vaak kant-en-klare content van hun franchisegevers. Voor de Surinaamse markt is het echter belangrijk om deze content aan te passen, zodat deze resoneert met de lokale bevolking. “Wat wij lokaal creëren, werkt vaak beter dan content die wij uit het buitenland krijgen,” zegt Goerdayal. “We spelen in op wat er lokaal leeft, zoals de verschillende feestdagen. Dit vraagt om creativiteit en vaardigheid om de regels van de franchise te volgen zonder de lokale identiteit te verliezen,” voegt zij toe.
- Brunswijk over reisgedrag president: voor mijn part mag hij…..
- Nieuw digitaal platform voor bedrijfsvergunningen..
- Geen voortgang in Pan-American fraudeonderzoek, minister zw…..
- Gedeeltelijk bewolkt, temperatuur stijgt..
- Grote bedrijven en organisaties loven professionaliteit MAS..
- Aanbestedingswet gewijzigd voor meer transparantie en bestr…..
- Trump komt met eerste grote benoeming, campagneleider wordt…..
- Duitse regering stort in..
- EU en LVV op 21 november in overleg om blacklisting visseri…..
- Meteodienst: Gevoelstemperatuur vrijdag boven 40° Celsius..
- Vijfde kinder-chirurgische missie in Diakonessenhuis..
- Brazilië ondekt wapens in boot uit Suriname..
- Kisoensingh: privatisering staatsbedrijven verdient transpa…..
- ‘Geen reden voor koersstijging’..
- Van Samson: “Ministeries zijn geen eigendom van partijen…..
- Bedrijfsleven moet voortouw nemen en ook zorgen voor goede …..
- Het initiatief voor nationaal migratiebeleid in process..
- Koersstijging door uitblijven 35% retentieregeling export..
- Afleg Vereniging Tammenga staat stil bij 30 jaar dienstbaar…..
- Commissie overlegt over seminar voor draagvlak Wet Industri…..
- Actievoeders Kabalebo ontvangen binnenkort sociale steun..