PARAMARIBO — De verdragsmiddelen van Nederland aan Suriname zijn “vrijwel volledig” besteed. Dat meldt de Nederlandse ambassade in Suriname maandag. Aangegeven wordt dat de Nederlandse ambassadeur Walter Oostelbos vrijdag samen met minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning het contract tekende voor de aanschaf van apparatuur voor de Surinaamse gezondheidssector. Het gaat om drie miljoen euro, die volgens het bericht van de ambassade wordt betaald uit de zogenaamde verdragsmiddelen.
Opgetekend wordt dat het geld zal worden gebruikt voor de aankoop van essentiële medische apparatuur ten behoeve van ziekenhuizen en gezondheidscentra in onder meer Paramaribo, Nickerie en het binnenland van Suriname. “Met deze ondertekening zijn de verdragsmiddelen vrijwel volledig besteed”, aldus de Nederlandse ambassade.
“Het geld zal worden gebruikt voor de aankoop van essentiële medische apparatuur ten behoeve van ziekenhuizen en gezondheidscentra in onder meer Paramaribo, Nickerie en het binnenland”
Zorgautoriteit
In 2022 voerden president Chandrikapersad Santokhi en de Nederlandse premier Mark Rutte gesprekken over de resterende verdragsmiddelen, waarbij het voorstel werd gedaan om vijf miljoen euro daaruit in te zetten voor het opzetten, bemensen en operationaliseren van de Zorgautoriteit Suriname. De besteding van het geld zou toen worden uitgezet over de periode van vijf jaar, waarbij de financiering geleidelijk zou worden overgenomen door de staat Suriname, meldde het ministerie van Volksgezondheid in die periode.
In juni 2022 werd het Herstelplan Zorg aangenomen om een aantal dringende interventies te plegen in de zorgsector. Een belangrijke aanbeveling daarin was het opzetten van een zorgautoriteit. Dit onafhankelijk functionerend instituut zou verantwoording moeten afleggen, maar zou zelfstandig opereren op basis van diverse taken en verantwoordelijkheden.
Het voornemen van het ministerie van Volksgezondheid om de zorgautoriteit in te stellen, werd in juli en augustus 2023 aan actoren in de sector gepresenteerd. Er werd daarna een directieteam – Radjesh Radjkoemar als algemeen directeur en Jalmard Irion als financieel-operationeel directeur – aangesteld vanuit het ministerie dat in 2024 de noodzakelijke voorbereidingen moest plegen daarvoor.
- Politie houdt schutter aan na schietpartij en beroving in P…..
- Coalitievorming een stoelendans om aan de macht te blijven..
- OM onderzoekt lek missives president: wie heeft gelekt?..
- Titelgevecht lonkt voor Bigi Boy na debuutsucces..
- Koerschaos en coalitie-onzekerheid: een explosieve mix..
- Strafzaak tegen Kromosoeto en medeverdachten hervat..
- Boetes en herstelverplichting bij politieactie tegen bromfi…..
- Presidentswoordvoerder doorbreekt stilte maar blijft vaag o…..
- Haalt de Staat Suriname het jaar 2050?..
- NDP-presidentskandidaat Simons bezoekt AZP en bespreekt uit…..
- OKB beslist op 20 juni over bindend verklaren verkiezingsui…..
- Guyanese minister: “Gesprekken over Corantijnbrug in vergev…..
- OKB beslist op 20 juni over geldigheid verkiezingsuitslag..
- Vastgoedsector Suriname geblacklist door CFATF..
- Verkiezingsuitslag nog niet bindend: OKB beslist vrijdag..
- CBvS: ‘Onzekerheid op valutamarkt zet koers onder druk’..
- JIT-brigadier aangehouden voor betrokkenheid bij ripdeal..
- ILO roept op tot actie ter bescherming huishoudelijke werke…..
- Prijs puntbrood stijgt naar SRD 6 door kostenstijging bakke…..
- Nieuwe parlementaire zittingsperiode start op 30 juni..
- SAB introduceert officieel handsanitizer middels donatie aa…..