PARAMARIBO — De verdragsmiddelen van Nederland aan Suriname zijn “vrijwel volledig” besteed. Dat meldt de Nederlandse ambassade in Suriname maandag. Aangegeven wordt dat de Nederlandse ambassadeur Walter Oostelbos vrijdag samen met minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning het contract tekende voor de aanschaf van apparatuur voor de Surinaamse gezondheidssector. Het gaat om drie miljoen euro, die volgens het bericht van de ambassade wordt betaald uit de zogenaamde verdragsmiddelen.
Opgetekend wordt dat het geld zal worden gebruikt voor de aankoop van essentiële medische apparatuur ten behoeve van ziekenhuizen en gezondheidscentra in onder meer Paramaribo, Nickerie en het binnenland van Suriname. “Met deze ondertekening zijn de verdragsmiddelen vrijwel volledig besteed”, aldus de Nederlandse ambassade.
“Het geld zal worden gebruikt voor de aankoop van essentiële medische apparatuur ten behoeve van ziekenhuizen en gezondheidscentra in onder meer Paramaribo, Nickerie en het binnenland”
Zorgautoriteit
In 2022 voerden president Chandrikapersad Santokhi en de Nederlandse premier Mark Rutte gesprekken over de resterende verdragsmiddelen, waarbij het voorstel werd gedaan om vijf miljoen euro daaruit in te zetten voor het opzetten, bemensen en operationaliseren van de Zorgautoriteit Suriname. De besteding van het geld zou toen worden uitgezet over de periode van vijf jaar, waarbij de financiering geleidelijk zou worden overgenomen door de staat Suriname, meldde het ministerie van Volksgezondheid in die periode.
In juni 2022 werd het Herstelplan Zorg aangenomen om een aantal dringende interventies te plegen in de zorgsector. Een belangrijke aanbeveling daarin was het opzetten van een zorgautoriteit. Dit onafhankelijk functionerend instituut zou verantwoording moeten afleggen, maar zou zelfstandig opereren op basis van diverse taken en verantwoordelijkheden.
Het voornemen van het ministerie van Volksgezondheid om de zorgautoriteit in te stellen, werd in juli en augustus 2023 aan actoren in de sector gepresenteerd. Er werd daarna een directieteam – Radjesh Radjkoemar als algemeen directeur en Jalmard Irion als financieel-operationeel directeur – aangesteld vanuit het ministerie dat in 2024 de noodzakelijke voorbereidingen moest plegen daarvoor.
- VES blijft economie kritisch volgen bij volgende regeringsb…..
- Gelekte missive: heldendaad of landverraad?..
- SBM Offshore versterkt productie met nieuwste FPSO’s voor S…..
- Zeggen: ‘Dit is puur een pragmatische en opportunistische b…..
- ECD haalt opnieuw vervallen producten uit supermarkten..
- Besluit Brunswijk bepalend voor het verkiezen van Simons in…..
- Wateroverlast veroorzaakt file Indira Gandhiweg..
- Sheila Kort onderzoekt effect kwik en lood op lever- en nie…..
- Informatie OM over spraakmakende zaak Sunparklaan..
- Koers wordt bepaald door goed monetair beleid en niet door …..
- OM: Contactverbod verdachten beroving Sunparklaan..
- Petronas en Staatsolie ondertekenen contract voor Blok 66 i…..
- Nieuwe Haven ‘Dordt’ aan Surinamerivier: ‘Natuurlijk diep, …..
- Verkiezingsuitslag zonder bindendverklaring OKB niet rechts…..
- Staatsolie en PETRONAS sluiten productiedelingscontract voo…..
- Politiebrigadier tevens JIT-lid vermoedelijk betrokken bij …..
- OM moet onderzoek doen naar onverantwoord handelen regering…..
- SAB NV introduceert PalmX handsanitizer..
- Staatsolie en Petronas tekenen productiedelingscontract blo…..
- Autodieven actief in Suriname: drie Toyota Vitz gestolen in…..
- Staatsolie en Petronas ondertekenen productie-delingscontra…..