Eugène van der San, voormalig directeur van het Kabinet van de President, uit stevige kritiek op de middelmatigheid en bekrompenheid van de huidige bestuurders in Suriname. In de case over het al dan niet verlenen van een staatsbegrafenis aan de overleden ex-president Desi Bouterse benadrukt hij dat er duidelijke regels bestaan. Volgens Van der San had Bouterse recht op een staatsbegrafenis, omdat hij tweemaal het hoogste ambt in het land heeft bekleed.
Van der San vindt het onbegrijpelijk dat sommige mensen beweren dat het volk zou worden beledigd door een staatsbegrafenis voor Bouterse vanwege het vonnis dat aan zijn naam verbonden is. Hij wijst erop dat Bouterse tijdens zijn politieke carrière met de NDP een historisch aantal van 26 zetels heeft behaald.
In een interview met LIM FM legt hij uit dat onder zijn leiding als kabinetsdirecteur al was vastgesteld dat zittende en voormalige presidenten recht hebben op een staatsbegrafenis. “Ze hebben het land op het hoogste niveau gediend. Er staat nergens dat een staatsbegrafenis aan deze functionarissen geweigerd kan worden,” aldus Van der San. Hij voegt daaraan toe dat, als men vond dat Bouterse geen recht had op een staatsbegrafenis, men had moeten voorkomen dat hij ooit president werd.
De voormalige regeling was volgens Van der San helder en liet geen ruimte voor interpretatie: de zittende president had geen zeggenschap over het wel of niet verlenen van een staatsbegrafenis. Hij verwijt de huidige regering dat zij in april 2022 deze regeling heeft gewijzigd op basis van opportunisme. Hierbij werd toegevoegd dat ook vicepresidenten in aanmerking komen voor een staatsbegrafenis.
Van der San beschuldigt de huidige machthebbers van een onvriendelijke houding tegenover Bouterse en zijn nabestaanden. Het openbaar maken van het obductierapport over de doodsoorzaak van de ex-president noemt hij een extra vernedering.
Volgens Van der San is het oorspronkelijke systeem van staatsbegrafenissen bewust ontworpen om willekeur te voorkomen. Hij benadrukt dat het een rechtstatelijk proces moet blijven. “De huidige aanpak ondermijnt de essentie van een staatsbegrafenis en toont een gebrek aan respect voor het systeem,” aldus de voormalige kabinetsdirecteur.
- Vrouw aangehouden voor poging tot drugs smokkel in politiec…..
- CCK en IRIS bespreken behoud monumentale gebouwen met presi…..
- Ambassades tekenen condoleanceregister in Ocer..
- Politiekorpschef en legerbevelhebber bespreken versterking …..
- Vrouw probeerde drugs cellenhuis in te smokkelen..
- Brandweer constateert illegale vuurwerkverkoop aan minderja…..
- Drugsvliegtuig stort neer bij Stondansi: Twee doden geborge…..
- SEOB: ‘Langetermijnvisie en stabiliteit nodig voor duurzame…..
- Schuldeisers Oppenheimer dreigen rente te verhogen..
- Gecrasht vliegtuig, 2 lijken en drugs bij Stondansivallen..
- Vliegtuigcrash in Stondansi-gebied: twee doden en vermoedel…..
- Alcoholgebruikers verstoren openbare orde..
- Drugsvliegtuig neergestort in Nickerierivier in Stondansi-v…..
- Vliegtuigcrash in het Stondansi gebied..
- Jörgen Raymann maakt doorstart met nieuwe show in Suriname …..
- Surinaamse man gruwelijk vermoord aangetroffen in Guyana..
- Chinalco-deal kan te allen tijde door DNA worden gestopt..
- Politie houdt verdachte aan na doodsbedreiging moeder..
- Veerverbinding tussen Albina en Saint-Laurent kampt met tec…..
- ‘Suriname moet agressiever strijden tegen drugshandel’..
- Su Aid heeft tot nu toe SRD 4.5 miljoen opgehaald..