Eugène van der San, voormalig directeur van het Kabinet van de President, uit stevige kritiek op de middelmatigheid en bekrompenheid van de huidige bestuurders in Suriname. In de case over het al dan niet verlenen van een staatsbegrafenis aan de overleden ex-president Desi Bouterse benadrukt hij dat er duidelijke regels bestaan. Volgens Van der San had Bouterse recht op een staatsbegrafenis, omdat hij tweemaal het hoogste ambt in het land heeft bekleed.
Van der San vindt het onbegrijpelijk dat sommige mensen beweren dat het volk zou worden beledigd door een staatsbegrafenis voor Bouterse vanwege het vonnis dat aan zijn naam verbonden is. Hij wijst erop dat Bouterse tijdens zijn politieke carrière met de NDP een historisch aantal van 26 zetels heeft behaald.
In een interview met LIM FM legt hij uit dat onder zijn leiding als kabinetsdirecteur al was vastgesteld dat zittende en voormalige presidenten recht hebben op een staatsbegrafenis. “Ze hebben het land op het hoogste niveau gediend. Er staat nergens dat een staatsbegrafenis aan deze functionarissen geweigerd kan worden,” aldus Van der San. Hij voegt daaraan toe dat, als men vond dat Bouterse geen recht had op een staatsbegrafenis, men had moeten voorkomen dat hij ooit president werd.
De voormalige regeling was volgens Van der San helder en liet geen ruimte voor interpretatie: de zittende president had geen zeggenschap over het wel of niet verlenen van een staatsbegrafenis. Hij verwijt de huidige regering dat zij in april 2022 deze regeling heeft gewijzigd op basis van opportunisme. Hierbij werd toegevoegd dat ook vicepresidenten in aanmerking komen voor een staatsbegrafenis.
Van der San beschuldigt de huidige machthebbers van een onvriendelijke houding tegenover Bouterse en zijn nabestaanden. Het openbaar maken van het obductierapport over de doodsoorzaak van de ex-president noemt hij een extra vernedering.
Volgens Van der San is het oorspronkelijke systeem van staatsbegrafenissen bewust ontworpen om willekeur te voorkomen. Hij benadrukt dat het een rechtstatelijk proces moet blijven. “De huidige aanpak ondermijnt de essentie van een staatsbegrafenis en toont een gebrek aan respect voor het systeem,” aldus de voormalige kabinetsdirecteur.
- SVB vraagt om hulp regering voor tekort US$ 1,5 miljoen..
- President opent nieuwe waterinstallatie in Pelelu Tepu..
- Santokhi: ‘Privacy en foutloosheid hoog in vaandel houden t…..
- Paul Somohardjo hekelt gebroken beloftes van president Sant…..
- President neemt waterinstallatie in Pelelu Tepu in gebruik..
- Herstructurering en eenheid in Suriname..
- Regering biedt Huize Ashiana helpende hand..
- Spong: het OM mag in het algemeen belang gegevens van de ob…..
- Nieuwe OBS-leiding focust op betere onderhandelingen voor b…..
- Eerste besmetting met mpox-variant in Frankrijk..
- Landbouwers weten zich geen raad meer..
- Trudeau: ‘Geen schijn van kans’ dat Canada zich…..
- Commissie Veiligheid Verkiezingen 2025 KPS zorgt voor fysie…..
- Geschil alv volleybalbond: Bazooka alsnog in hoofdklasse, L…..
- Gajadien: ‘ondanks problemen heeft de VHP met 20 zetels Sur…..
- Wetsvoorstel directe verkiezing president ingediend..
- LVV zet Farmers Field School Markoesa op te Kwatta..
- Kanapé stoort zich aan leiderschap Santokhi om ABOP-ministe…..
- Desi Bouterse geen ‘volksheld’..
- 7500 stembureauleden klaar voor training vanaf 3 februari..
- Drs. Bakker hekelt NPS-leiderschap: ‘Dubieuze figuren onder…..