Eugène van der San, voormalig directeur van het Kabinet van de President, uit stevige kritiek op de middelmatigheid en bekrompenheid van de huidige bestuurders in Suriname. In de case over het al dan niet verlenen van een staatsbegrafenis aan de overleden ex-president Desi Bouterse benadrukt hij dat er duidelijke regels bestaan. Volgens Van der San had Bouterse recht op een staatsbegrafenis, omdat hij tweemaal het hoogste ambt in het land heeft bekleed.
Van der San vindt het onbegrijpelijk dat sommige mensen beweren dat het volk zou worden beledigd door een staatsbegrafenis voor Bouterse vanwege het vonnis dat aan zijn naam verbonden is. Hij wijst erop dat Bouterse tijdens zijn politieke carrière met de NDP een historisch aantal van 26 zetels heeft behaald.
In een interview met LIM FM legt hij uit dat onder zijn leiding als kabinetsdirecteur al was vastgesteld dat zittende en voormalige presidenten recht hebben op een staatsbegrafenis. “Ze hebben het land op het hoogste niveau gediend. Er staat nergens dat een staatsbegrafenis aan deze functionarissen geweigerd kan worden,” aldus Van der San. Hij voegt daaraan toe dat, als men vond dat Bouterse geen recht had op een staatsbegrafenis, men had moeten voorkomen dat hij ooit president werd.
De voormalige regeling was volgens Van der San helder en liet geen ruimte voor interpretatie: de zittende president had geen zeggenschap over het wel of niet verlenen van een staatsbegrafenis. Hij verwijt de huidige regering dat zij in april 2022 deze regeling heeft gewijzigd op basis van opportunisme. Hierbij werd toegevoegd dat ook vicepresidenten in aanmerking komen voor een staatsbegrafenis.
Van der San beschuldigt de huidige machthebbers van een onvriendelijke houding tegenover Bouterse en zijn nabestaanden. Het openbaar maken van het obductierapport over de doodsoorzaak van de ex-president noemt hij een extra vernedering.
Volgens Van der San is het oorspronkelijke systeem van staatsbegrafenissen bewust ontworpen om willekeur te voorkomen. Hij benadrukt dat het een rechtstatelijk proces moet blijven. “De huidige aanpak ondermijnt de essentie van een staatsbegrafenis en toont een gebrek aan respect voor het systeem,” aldus de voormalige kabinetsdirecteur.
- BIBIS: Toelichting op Visum- en Toeristenkaartprocedure..
- Afscheidsrit voor oud-president Bouterse door Paramaribo..
- Ministerie NH eert jubilarissen en gepensioneerden..
- Burna Boy schopt fan van podium..
- Menigte neemt afscheid langs route rouwstoet Bouterse..
- BIBIS geeft toelichting op visum- en toeristenkaartprocedur…..
- Kort stukje..
- Enorme mensenmassa bij afscheid Bouterse..
- In afgeladen Ocer wordt afscheid genomen Bouterse..
- Dest reageert op persincident: “Leermoment voor de partij…..
- Ronnie Flex geniet van tijd in Suriname..
- Permanente politiebewaking voor bepaalde locaties in aanloo…..
- Geen reden tot paniek over uitbraak van Humaan Metapneumovi…..
- Familie en vrienden nemen thuis afscheid van Bouterse..
- Massamassa neemt afscheid van Bouterse bij Centrale Markt..
- Live blog: Uitvaart Desi Bouterse..
- Suriname: parlementair of presidentieel systeem?..
- Intiem afscheid van Desi Bouterse bij zijn residentie..
- Uitvaart Bouterse aangelegenheid familie..
- Rouwstoet wordt begroet door mensen langs de straten..
- Volksgezondheid: Geen reden tot paniek over hMPV..