De uitspraak in de zaak tegen twee Belgische jongeren, verdacht van het smokkelen van zeldzame mieren uit Kenia, is uitgesteld. Belgische media melden dat de rechter in Kenia meer tijd nodig heeft om alle ingediende rapporten te bestuderen. De uitspraak, die aanvankelijk vandaag zou plaatsvinden, is nu verplaatst naar 7 mei.
De verdachten, David L. en Seppe L., beiden 18 jaar oud, werden begin april in Kenia gearresteerd met ruim 5000 mieren die waren verstopt in meer dan 2200 kleine buisjes. Het ging onder andere om de Messor cephalotes, een mierensoort die alleen voorkomt in Ethiopië, Tanzania en Kenia.
De jongeren zouden van plan zijn geweest de mieren te exporteren naar Europa en Azië, waar ze als exotische huisdieren verkocht worden. De straatwaarde van de mieren wordt geschat op zo’n 6800 euro.
‘Per ongeluk gesmokkeld’Beide verdachten hebben inmiddels schuld bekend voor illegaal bezit en smokkel van beschermde diersoorten. “We zijn niet naar Kenia gekomen om de wet te overtreden,” verklaarde David L. tijdens een eerdere zitting. Hij stelde dat de smokkel “per ongeluk” gebeurde en sprak van “domheid”.
Tijdens de zitting op de luchthaven Jomo Kenyatta in Nairobi verklaarde hoofdrechter Thuku dat ze meer tijd nodig heeft om alle stukken te bestuderen. Onder de ingediende documenten bevinden zich onder meer karakterverslagen van de scoutingclub waar de jongens actief waren, en een psychologisch rapport.
Aan de zijde van het Keniaanse Openbaar Ministerie zijn rapporten ingediend van de Kenya Wildlife Service en het National Museums of Kenya. Deze benadrukken het belang van de mieren voor het ecosysteem en waarschuwen voor de impact van de smokkel op de biodiversiteit.
Zware straf dreigtDe advocaat van de jongeren benadrukte dat zijn cliënten “onwetend waren over de wetgeving” in Kenia. Voor de smokkel van beschermde diersoorten kan in Kenia een boete van minimaal 20 miljoen Keniaanse shilling (ongeveer €136.000) worden opgelegd, of een gevangenisstraf van minstens tien jaar. Het hoofd van het Keniaanse Openbaar Ministerie heeft aangedrongen op een strenge straf om een voorbeeld te stellen.
Behalve de Belgische verdachten staan ook een Vietnamees en een Keniaan terecht. Zij werden met ongeveer 400 mieren aangehouden en hebben eveneens schuld bekend.
- Fractieleidersoverleg vandaag over misstanden regering..
- Enquête: Grote ontevredenheid over regering, maar Santokhi …..
- Parmessar nog steeds tegenstander van forse vergoeding nieu…..
- Little Charming Amazing Star organiseert derde pagent-evene…..
- Superhornets zwermen uit over de Rode Zee: nachtelijke aanv…..
- Katholieke gemeenschap in diepe rouw..
- Peiling: VHP blijft grootste partij bij komende verkiezinge…..
- Israëlische soldaten portretteren spottend een Palestijnse …..
- Start drukproces stembiljetten nog niet aangevangen..
- VHP blijft grootste partij volgens peiling..
- Peiling: VHP blijft grootste partij, NPS maakt opmars in ni…..
- Dodelijk schietincident op goudveld Grangosso in Brokopondo..
- Korpschef bespreekt samenwerking met Interpol..
- Opiniepeiling: VHP heeft nog de lead; gevolgd door NDP en N…..
- Minister Kuldipsingh: “Nog altijd geen middelen voor landel…..
- Bronto Somohardjo stelt president ultimatum van 10 dagen..
- KPS en Interpol verstevigen relatie..
- Drugsverdachte in de kraag gevat..
- Verdachte die met gestolen telefoon gesprek voerde, in verz…..
- Newara plaatst vraagtekens bij Rolex-horloges van president…..
- ‘Paus Franciscus was een maatschappelijk bewogen mens’..