PRESIDENT CHANDRIKAPERSAD SANTOKHI treedt in de voetsporen van voorgangers om geheel volgens de politieke cultuur van Suriname, op weg naar de verkiezingen, alles uit de kast te halen om kiezers gunstig te stemmen. Er worden sinds kort allerlei maatregelen genomen, waarvan vele al sinds de verkiezingscampagne, nu vijf jaar geleden, waren beloofd. Hoe denkt hij in nog geen vijf maanden dit te kunnen klaarspelen?
Zijn jongste troef is de problemen in het onderwijs in het binnenland duurzaam en structureel aan te pakken. Daarvoor benoemt hij een heuse onderminister bij Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC): Genevievre Jordan. Zij geeft hiermee haar parlementszetel op.
Hoe Genevievre Jordan de problemen, die in elk geval de afgelopen 4,5 jaar niet zijn aangepakt, in vijf maanden zal oplossen, is een vraag die vrijwel elke weldenkende Surinamer zich stelt
Deze door coalitiepartij Abop afgevaardigde heeft op 30 december in handen van de president de eed afgelegd. Daarbij is niet geconstateerd dat hij haar een toverstaf heeft overhandigd of moeten ervan worden uitgegaan dat die verscholen zat in de woorden die hij zijn nieuwe onderminister meegaf.
Zij heeft in elk geval 2025 kunnen beginnen met ten minste één goed voornemen: het onderwijs in het achterland, waar zij vandaan komt, weer op de rails te krijgen. Hoe ze de problemen, die in elk geval de afgelopen 4,5 jaar niet zijn aangepakt, in vijf maanden zal oplossen, is een vraag die vrijwel elke weldenkende Surinamer zich stelt. Toegegeven: er zijn wel wat lapmiddelen ingezet de afgelopen tijd, maar die hebben nauwelijks iets opgeleverd.
Maar Santokhi heeft – net zoals met zijn vele ‘presidentiële commissies’ – de schijn proberen op te houden dat er wordt ‘gewerkt’. Kennelijk gaat hij ervan uit dat een leerkracht voldoende inzicht heeft in de onderwijsproblematiek in het binnenland om die daadwerkelijk aan te pakken. Maar daar is veel meer voor nodig dan een onderwijsbevoegdheid, zoals Jordan die heeft. Tijdens een onderwijscongres heeft professor Franklin Jabini aangedrongen op een betere aansluiting met het binnenland, rechtvaardigheid en dat de huidige situatie niet mag leiden tot culturele vervreemding.
De presidentiële commissies, bedoeld om te komen tot beter beleid, bleken niet anders bedoeld te zijn dan mensen zand in de ogen strooien, mensen zoet houden, want de verarming grijpt nog steeds om zich heen, het handjevol family and friends dat zich verrijkt heeft, niet meegerekend.
Aan het einde van de zittingstermijn van deze regering worden onderministers aan de gemeenschap opgedrongen om ‘het team te versterken’, maar de meningen daarover zijn verdeeld. Ministeries zoals Grondbeleid en Bosbeheer en OWC moeten fundamenteel worden hervormd. En al zou er een stevige toverstok voorhanden zijn, in vijf maanden zien zelfs de grootste optimisten het niet zitten. De indruk wordt gewekt alsof de aanstelling van de onderministers een ommekeer zal brengen, maar de realiteit is anders.
- Chileense Advocaten Eisen Arrestatie van Israëlische Ex-Sol…..
- China Dreigt met Acties tegen Mogelijke Amerikaanse Beperki…..
- Biden Regering Stelt $8 Miljard Wapenlevering aan Israël Vo…..
- 21e Bigi Broki Waka trok ruim 3.600 deelnemers..
- Interesse ballon decoratie groeit..
- Familie Bouterse spreekt dank uit na afscheid Desi Bouterse..
- Juliana Gangaram Panday – Ramdhani..
- Juliëtte Magdalena Esajas..
- Vrachtwagenchauffeur komt om het leven..
- Wayne Telgt gekozen tot voorzitter OBS..
- Janiek Pomba verlengt ‘patent’ op Bigi Broki Waka..
- Wie bepaalt of het hoofdstuk Bouterse is afgesloten?..
- WEERSEXTREMEN BINNENLAND..
- VAN 2024 NAAR 2025..
- Beknopt..
- Regering werkt aan ‘Royalty’s voor Iedereen’-programm…..
- SANERING SUCCESVOL..
- Janiek Pomba winnaar Bigi Broki 10K snelloop..
- Ook militaire kapel ontvangt muzieknotenboek OHM..
- Toename van HMPV-besmettingen in China roept herinneringen …..
- Kanhai: “De geschiedenis zal Desi Bouterse vrijspreken”..