Trioseks onder jongeren neemt toe, meldt Debora Hordijk, hoofd van de afdeling Counseling en Testing bij de Dermatologische Dienst. In een gesprek met Suriname suriname zegt Hordijk dat zij deze informatie heeft verkregen uit gesprekken met jongeren tijdens counseling.
Vaak staan de jongeren tijdens dergelijke activiteiten onder invloed van drugs of alcohol. “Kinderen van tegenwoordig durven meer,” stelt Hordijk. Tijdens de gesprekken geven veel jongeren aan dat ze seks met drie personen hebben. Sommigen zijn zelfs geïnfecteerd met een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), maar gebruiken geen condoom tijdens hun seksuele contacten.
Hordijk wijst erop dat niet alleen jongeren risicovol gedrag vertonen. Ook mannen met gezinnen hebben seks met jongens, vaak zonder enige vorm van bescherming. Ze benadrukt dat dit wijst op een zorgwekkende seksuele trend onder de jeugd, waardoor de dienst zich nu meer op deze groep richt. Er wordt momenteel gezocht naar manieren om jongeren te bereiken en hen voor te lichten over SOA’s.
Veel jongeren experimenteren en vertonen daarbij onverantwoord seksueel gedrag, zegt Hordijk. Zo heeft de dienst onlangs een dertienjarig meisje begeleid dat seksueel actief was en nu lijdt aan gonorroe en genitale herpes.
Volgens Hordijk is de situatie onder jongeren alarmerend. “Het is opvallend hoeveel meisjes zich melden met syfilis of met zwarte vlekken op hun handen en voetzolen, wat wijst op de aanwezigheid van de ziekte Rosilio,” legt ze uit.
Sinds november van vorig jaar is er sprake van een forse toename van SOA’s, met name gonorroe (druiper), syfilis, genitale herpes en andere aandoeningen. De besmettingen blijven stijgen. “We hebben daarom alarm geslagen bij het ministerie van Volksgezondheid. Er werd ons gevraagd eerst een plan op te stellen voor een campagne, waarna we een jongerensymposium hebben georganiseerd,” zegt Hordijk.
Het jongerensymposium vond plaats op 30 november in Jacana en richtte zich op het bespreken van SOA’s en hiv/aids. “We benadrukken hiv/aids apart, omdat deze aandoening levenslange medicatie vereist en een andere acceptatie vraagt,” legt Hordijk uit.
Tijdens het symposium werd voorlichting gegeven, inclusief een demonstratie over het gebruik van condooms. Testen werden tijdens het evenement niet uitgevoerd. “Om jongeren toch de mogelijkheid te bieden zich te laten testen, zijn we de hele week opengebleven. Een symposium alleen is immers niet voldoende,” benadrukt Hordijk.
- “Wij van de ABOP gaan dit niet accepteren!”..
- Toename hiv baart Volksgezondheid zorgen: binnenkort bewust…..
- Franse regering gevallen: chaos in politiek instabiel Frank…..
- Franse autoriteiten ontmantelen opnieuw drugsnetwerk met Su…..
- Ontroerend moment bij aansteken lichten reuzenkerstboom..
- Tweedaagse workshop gericht op strategisch plan voor verkee…..
- Surinaamse voetbalsters ook langs Saint Vincent en de Grena…..
- Suriname en EU versterken samenwerking tijdens 11de Partner…..
- Onderminister Ramsukul doet afstand van particulier bedrijf..
- Royal Breeze Vacatures..
- Cynthia Carmen & Kenneth Slooten..
- Dertig jaar voor vader die enige dochter middels woningbran…..
- Genocide in Palestina: Trauma en Empathie..
- Somohardjo: ‘Ik werk vanaf nu alleen met de VHP’..
- Misiekaba, take your bundle and disappear, never come back!..
- Mungra: “GBB-minister moet naar de rechter tegen presidenti…..
- Elektriciteitsnet Cuba weer online, maar velen nog steeds z…..
- Reactie politie over uitspraak DC Saramacca, nadat bewoners…..
- Kinderafdeling MMC in brand gevlogen..
- Politieke soap..
- CMZ luidt alarmbel: monumentale gebouwen Coronie en Nickeri…..