Trioseks onder jongeren neemt toe, meldt Debora Hordijk, hoofd van de afdeling Counseling en Testing bij de Dermatologische Dienst. In een gesprek met Suriname suriname zegt Hordijk dat zij deze informatie heeft verkregen uit gesprekken met jongeren tijdens counseling.
Vaak staan de jongeren tijdens dergelijke activiteiten onder invloed van drugs of alcohol. “Kinderen van tegenwoordig durven meer,” stelt Hordijk. Tijdens de gesprekken geven veel jongeren aan dat ze seks met drie personen hebben. Sommigen zijn zelfs geïnfecteerd met een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), maar gebruiken geen condoom tijdens hun seksuele contacten.
Hordijk wijst erop dat niet alleen jongeren risicovol gedrag vertonen. Ook mannen met gezinnen hebben seks met jongens, vaak zonder enige vorm van bescherming. Ze benadrukt dat dit wijst op een zorgwekkende seksuele trend onder de jeugd, waardoor de dienst zich nu meer op deze groep richt. Er wordt momenteel gezocht naar manieren om jongeren te bereiken en hen voor te lichten over SOA’s.
Veel jongeren experimenteren en vertonen daarbij onverantwoord seksueel gedrag, zegt Hordijk. Zo heeft de dienst onlangs een dertienjarig meisje begeleid dat seksueel actief was en nu lijdt aan gonorroe en genitale herpes.
Volgens Hordijk is de situatie onder jongeren alarmerend. “Het is opvallend hoeveel meisjes zich melden met syfilis of met zwarte vlekken op hun handen en voetzolen, wat wijst op de aanwezigheid van de ziekte Rosilio,” legt ze uit.
Sinds november van vorig jaar is er sprake van een forse toename van SOA’s, met name gonorroe (druiper), syfilis, genitale herpes en andere aandoeningen. De besmettingen blijven stijgen. “We hebben daarom alarm geslagen bij het ministerie van Volksgezondheid. Er werd ons gevraagd eerst een plan op te stellen voor een campagne, waarna we een jongerensymposium hebben georganiseerd,” zegt Hordijk.
Het jongerensymposium vond plaats op 30 november in Jacana en richtte zich op het bespreken van SOA’s en hiv/aids. “We benadrukken hiv/aids apart, omdat deze aandoening levenslange medicatie vereist en een andere acceptatie vraagt,” legt Hordijk uit.
Tijdens het symposium werd voorlichting gegeven, inclusief een demonstratie over het gebruik van condooms. Testen werden tijdens het evenement niet uitgevoerd. “Om jongeren toch de mogelijkheid te bieden zich te laten testen, zijn we de hele week opengebleven. Een symposium alleen is immers niet voldoende,” benadrukt Hordijk.
- Ochtendbuien, opklaringen in de avond..
- ABOP krijgt nog een onderminister voor het einde van het ja…..
- Echtpaar Mahatam-Persad viert gouden huwelijksjubileum..
- Marlon (Wheel) John de Mee (66) Amsterdam 18-12-2024..
- Turkse Buza-minister roept op tot opheffing wereldwijde san…..
- Parmesar: ‘regering Santokhi-Brunswijk tja pina kon’..
- Meteodienst: Mogelijk zware buien met onweer..
- Advocaat Nibte verzoekt rechter verdachte van doodslag te o…..
- Wat staat Suriname in 2025 te wachten?..
- Santokhi: geld is geen probleem in 2025..
- VES-paneldiscussie: Voorgenomen bauxietdeal met Chinalco sl…..
- Ramnandanlal: “Land wordt verkocht”..
- Ruim 100 kilo cocaïne verbrand te Kraka..
- Ambtenaren krijgen vakantiegeld op 15% verhoging..
- Ing. Gerson R. Lens..
- Leden OBS wijzen verhoging van 15 procent op huurtarief af..
- Column: Borrelpraat no. 851..
- Surinaamse bedrijven en overheid falen in klantvriendelijkh…..
- August Adolf Hermelijn viert 100e geboortedag..
- Zes mannen plegen gewapende overval op supermarkt in Coroni…..
- Trump dreigt controle over Panamakanaal terug te nemen..