Suriname heeft ambitieuze plannen om zichzelf te vestigen als een leider in de koolstofhandel. De plannen maken deel uit van de bredere transitie naar hernieuwbare energie. Terwijl Suriname zich voorbereidt om met zijn eerste offshore olieproject, GranMorgu, de olieproductie-industrie te betreden, streeft het ernaar deze ontwikkeling in balans te brengen met strikte doelstellingen op het gebied van schone energie.
Minister van Buitenlandse Zaken Albert Ramdin, benadrukte tijdens het Suriname Awareness Symposium, de inzet van het land voor duurzaamheid en economische diversificatie. “Terwijl we aan deze transformerende reis in de energiesector beginnen, moeten we ook de andere kant van de medaille in ogenschouw nemen: koolstofhandel”, zei Ramdin.
Suriname beschikt over een enorme potentie op het gebied van hernieuwbare energie, waaronder waterkracht, zonne-energie en windenergie. Ramdin benadrukte dat het land deze bronnen moet benutten om een schonere, veerkrachtigere toekomst op te bouwen.
Hij gaf aan dat de transitie naar hernieuwbare energiebronnen niet alleen een ecologische noodzaak is, maar ook een strategische economische stap om de energiezekerheid te vergroten, banen te creëren en investeringen aan te trekken.
De koolstofhandelsindustrie speelt volgens Ramdin een cruciale rol in de energie-strategie van Suriname. In september 2023 lanceerde het land zijn handelssysteem voor koolstofkredieten onder de Overeen-komst van Parijs. Suriname streeft ernaar koolstofkredieten te verkopen die zijn gegenereerd door het behoud van zijn uitgestrekte regenwouden, bekend als International Transferable Mitigation Outcomes (ITMO’s), die voldoen aan de richtlijnen van de Verenigde Naties. Het initiële doel is om 1,5 miljoen koolstofkredieten te genereren, met een waarde van 30 dollar per krediet. Suriname is niet het enige land in de regio dat zich richt op koolstofhandel. Guyana, een ander lid van de Caribische Gemeenschap (CARICOM), heeft al 7,14 miljoen koolstofeenheden veiliggesteld dankzij zijn lage ontbossingspercentage en het behoud van een hoog niveau van bosbedekking. Guyana heeft koolstofkredieten verkocht onder het CORSIA-programma van de Internationale Burgerluchtvaart-organisatie (ICAO), wat hen 750 miljoen dollar opleverde in een overeenkomst met Hess Corporation. Dit succes heeft geleid tot de uitbetaling van miljoenen dollars aan inheemse gemeenschappen, waarmee Guyana zijn Low Carbon Development Strategy 2030 versterkt en tegelijkertijd een koolstofarme economische ontwikkeling bevordert. Suriname hoopt door zijn strategische inzet voor hernieuwbare energie en koolstofhandel niet alleen ecologische voordelen te behalen, maar ook zijn economische positie te versterken, internationale investeringen aan te trekken en een veerkrachtige, duurzame toekomst op te bouwen.
The post Suriname positioneert zich als leider in koolstofhandel en duurzame energie ..
- Man aangehouden voor bedreiging en mishandeling hoogzwanger…..
- VIDS ontstemd over nota van wijziging grondenrechten..
- Man bedreigd en mishandeld hoogzwangere partner; verdachte …..
- Tijdelijke samenwerking met Guyana voor bloedtests..
- Kelme gaat clubs Suriname Major League kleden..
- PRO-voorzitter: “Ik hou van Suriname, ik ga dood voor Surin…..
- Weer partijen geregistreerd bij CHS donderdag 20 februari..
- Santokhi dringt aan op samenwerking en kennisuitwisseling t…..
- SWM en EBS werken aan opheffing waterleidingstoring na buis…..
- President naar Barbados voor 48th Heads of Government..
- Volksgezondheid versoepelt beleid verlenging vestigingsverg…..
- Transvaal Vriendenclub krijgt eigen locatie..
- Update bericht; Overdracht van vijftien pick-ups aan het Ko…..
- Santokhi dringt aan op onder andere uitbreiding samenwerkin…..
- Twaalf strategische pijlers in NDP-verkiezingsprogramma..
- A20, PRO en DOE moeten bespreken of massameetings gehouden …..
- Creatieve rechten James Bond na meer dan 60 jaar naar Amazo…..
- Amerikaanse Senaat: Kash Patel mag voor 10 jaar de FBI leid…..
- SWM-buis beschadigd bij werkzaamheden EBS; lage waterdruk o…..
- Houtproductie met ruim 60 procent gedaald..
- Geen geld voor renovatie politiebureaus..