Suriname heeft ambitieuze plannen om zichzelf te vestigen als een leider in de koolstofhandel. De plannen maken deel uit van de bredere transitie naar hernieuwbare energie. Terwijl Suriname zich voorbereidt om met zijn eerste offshore olieproject, GranMorgu, de olieproductie-industrie te betreden, streeft het ernaar deze ontwikkeling in balans te brengen met strikte doelstellingen op het gebied van schone energie.
Minister van Buitenlandse Zaken Albert Ramdin, benadrukte tijdens het Suriname Awareness Symposium, de inzet van het land voor duurzaamheid en economische diversificatie. “Terwijl we aan deze transformerende reis in de energiesector beginnen, moeten we ook de andere kant van de medaille in ogenschouw nemen: koolstofhandel”, zei Ramdin.
Suriname beschikt over een enorme potentie op het gebied van hernieuwbare energie, waaronder waterkracht, zonne-energie en windenergie. Ramdin benadrukte dat het land deze bronnen moet benutten om een schonere, veerkrachtigere toekomst op te bouwen.
Hij gaf aan dat de transitie naar hernieuwbare energiebronnen niet alleen een ecologische noodzaak is, maar ook een strategische economische stap om de energiezekerheid te vergroten, banen te creëren en investeringen aan te trekken.
De koolstofhandelsindustrie speelt volgens Ramdin een cruciale rol in de energie-strategie van Suriname. In september 2023 lanceerde het land zijn handelssysteem voor koolstofkredieten onder de Overeen-komst van Parijs. Suriname streeft ernaar koolstofkredieten te verkopen die zijn gegenereerd door het behoud van zijn uitgestrekte regenwouden, bekend als International Transferable Mitigation Outcomes (ITMO’s), die voldoen aan de richtlijnen van de Verenigde Naties. Het initiële doel is om 1,5 miljoen koolstofkredieten te genereren, met een waarde van 30 dollar per krediet. Suriname is niet het enige land in de regio dat zich richt op koolstofhandel. Guyana, een ander lid van de Caribische Gemeenschap (CARICOM), heeft al 7,14 miljoen koolstofeenheden veiliggesteld dankzij zijn lage ontbossingspercentage en het behoud van een hoog niveau van bosbedekking. Guyana heeft koolstofkredieten verkocht onder het CORSIA-programma van de Internationale Burgerluchtvaart-organisatie (ICAO), wat hen 750 miljoen dollar opleverde in een overeenkomst met Hess Corporation. Dit succes heeft geleid tot de uitbetaling van miljoenen dollars aan inheemse gemeenschappen, waarmee Guyana zijn Low Carbon Development Strategy 2030 versterkt en tegelijkertijd een koolstofarme economische ontwikkeling bevordert. Suriname hoopt door zijn strategische inzet voor hernieuwbare energie en koolstofhandel niet alleen ecologische voordelen te behalen, maar ook zijn economische positie te versterken, internationale investeringen aan te trekken en een veerkrachtige, duurzame toekomst op te bouwen.
The post Suriname positioneert zich als leider in koolstofhandel en duurzame energie ..
- Prognose 25 mei 2025..
- Hamas draagt lichamen over van jongste gijzelaars..
- Update: Drugs en vuistvuurwapen aangetroffen en inbeslaggen…..
- Staatsolie: Partners boren vijf offshore exploratieputten i…..
- Politieke partijen negeren APS: “Dit is racisme en discrimi…..
- 48ste Caricom Staatshoofden Vergadering van start..
- Sollicitatie voor Ordedienst gestart..
- Verklaring BiZa wettelijke terinzagelegging kiezerslijsten …..
- Anti-corruptiewet wordt aangepast; besluit goedgekeurd..
- Extra veiligheidskleppen ingebouwd om herhaling fraude te v…..
- NDP presenteert verkiezingsprogramma..
- Begraafplaats Javaanse contractarbeiders in Sint-Michielsge…..
- Suriname strijdt tegen zwarte lijst EU: illegale visserij a…..
- Eerste drie politieke partijen geregistreerd bij CHS..
- Gedeporteerde migranten in Panama verplaatst naar junglereg…..
- Regering stuurt nota van wijziging naar DNA rond grondenrec…..
- Onafhankelijk Kiesbureau kampt met financiële uitdagingen..
- BEP kiest voor samenwerking na verkiezingsuitslag..
- MIGRATIESTROMEN IN VERHOOGDE VERSNELLING..
- Verspreide onweersbuien in de middag..
- Regering verlengt zittingstermijn governor Roemer met één j…..