INGEZONDEN
In aanloop naar de verkiezingen worden steeds meer gedragspatronen zichtbaar. Dagelijks zie ik berichten voorbij komen waarin pogingen worden gedaan om kiezers op uiteenlopende manieren te beïnvloeden — en zelfs om te kopen. Wat begon met kleine gebaren, zoals het weggeven van data aan mensen die zich registreren, is inmiddels uitgegroeid tot voedselpakketten, geldbedragen en andere materiële voordelen.
Opvallend is dat ook overheidsinstanties vlak voor de verkiezingen toelages en verhogingen aankondigen. Zo is de Algemene Ouderdomsvoorziening (AOV) onlangs verhoogd met SRD 500. Studenten ontvingen aanvankelijk een toelage van SRD 800, maar na felle kritiek en de terechte opmerking dat dit bedrag in de huidige economische situatie onvoldoende is, is deze verhoogd naar SRD 1000.
Toch lijkt dit niet voldoende om de kiezers te overtuigen. Senioren laten zich niet zomaar paaien met een verhoging van SRD 500. De realiteit is dat ze met een AOV van SRD 2250 amper rond kunnen komen. We zien steeds meer ouderen genoodzaakt werken om dagelijks te overleven. Anderen moeten zelfs de straat op om hulp te vragen. Is dit de waardering die onze senioren verdienen, na een leven lang bijdragen aan de ontwikkeling van dit land?
Tegelijkertijd rijzen de kosten de pan uit. Een simpele kopie kost SRD 2,50, benzineprijzen liggen rond de SRD 42 en bustarieven zijn gestegen tot SRD 25. Tegen deze achtergrond wordt studenten een maandelijkse toelage van SRD 1000 aangeboden. Een druppel op de gloeiende plaat.
Het is overduidelijk: Suriname heeft geen baat bij tijdelijke, oppervlakkige maatregelen. Het is tijd voor duurzame ontwikkeling en structurele oplossingen. Willen we onze jongeren ondersteunen en onze ouderen een waardig bestaan bieden, dan moeten we werken aan stabiliteit. Dat betekent: onze munt weer waarde geven, de inflatie bestrijden en investeren in sectoren die werkelijk groei genereren.
De productiesector is daarbij essentieel. Door te investeren in binnenlandse productie creëren we banen en inkomsten voor het land. Dit biedt ook ruimte om te investeren in jongeren — niet alleen op het gebied van onderwijs, maar ook in sport en talentontwikkeling. Senioren kunnen zo rekenen op de sociale ondersteuning die ze verdienen.
Het doet pijn om te zien hoe ouderen lijden en jongeren hun potentieel niet kunnen benutten. We mogen niet blijven toekijken. Suriname staat op een kruispunt. Het is tijd voor een nieuwe koers, gedragen door jongeren met frisse moed en ideeën. Verandering begint bij jezelf — die eerste stap heb ik al gezet. Nu is het aan de rest van het volk om mee te bewegen richting een rechtvaardiger, sterker en hoopvoller Suriname.
Raghni BajnathLijsttrekker Volkspartij Leefbaar Suriname (VLS)
- Nationaal Migratiebeleidsplan officieel overhandigd aan min…..
- Inbraak bij CBB: Twee bewakers aangehouden, daders voortvlu…..
- OW zet kolkenzuiger in voor ontwatering bij Esther Stichtin…..
- SEOB organiseert verkiezingsdialoog voor economisch herstel..
- SLM lost maandelijks ruim US$ 600.000 af aan crediteuren..
- Twee bewakers aangehouden voor inbraak bij CBB, overige dad…..
- Oppositie: Regering bang om met de billen bloot te moeten..
- Matawai krijgt nieuwe bruggen en kunstgrasveld..
- Ontwatering Esther Stichting aangepakt na noodsignaal..
- Regionale mediaorganisaties benadrukken rol van AI..
- Digitale spaarrekening voor burgers: Suriname lanceert roya…..
- President voert overleg met rijschoolhouders..
- Bedrijf uit Dubai presenteert zonne-energieproject aan pres…..
- Protest Stichting Lelydorp 2000 en omwonenden tegen bouw op…..
- Suriname zakt op persvrijheidsindex: zorgwekkende trend..
- ACM vraagt aandacht voor veiligheid journalisten en impact …..
- SVB-verkiezingen: De antwoorden zijn in de huidige SVB-stat…..
- Kiezers dom of politici dom?..
- “Geen reden tot zorg over verkiezingsorganisatie”..
- OKB informeert EU-waarnemers over verkiezingen..
- Markante Surinamers onderscheiden voor verdienstelijke bijd…..