INGEZONDEN
In aanloop naar de verkiezingen worden steeds meer gedragspatronen zichtbaar. Dagelijks zie ik berichten voorbij komen waarin pogingen worden gedaan om kiezers op uiteenlopende manieren te beïnvloeden — en zelfs om te kopen. Wat begon met kleine gebaren, zoals het weggeven van data aan mensen die zich registreren, is inmiddels uitgegroeid tot voedselpakketten, geldbedragen en andere materiële voordelen.
Opvallend is dat ook overheidsinstanties vlak voor de verkiezingen toelages en verhogingen aankondigen. Zo is de Algemene Ouderdomsvoorziening (AOV) onlangs verhoogd met SRD 500. Studenten ontvingen aanvankelijk een toelage van SRD 800, maar na felle kritiek en de terechte opmerking dat dit bedrag in de huidige economische situatie onvoldoende is, is deze verhoogd naar SRD 1000.
Toch lijkt dit niet voldoende om de kiezers te overtuigen. Senioren laten zich niet zomaar paaien met een verhoging van SRD 500. De realiteit is dat ze met een AOV van SRD 2250 amper rond kunnen komen. We zien steeds meer ouderen genoodzaakt werken om dagelijks te overleven. Anderen moeten zelfs de straat op om hulp te vragen. Is dit de waardering die onze senioren verdienen, na een leven lang bijdragen aan de ontwikkeling van dit land?
Tegelijkertijd rijzen de kosten de pan uit. Een simpele kopie kost SRD 2,50, benzineprijzen liggen rond de SRD 42 en bustarieven zijn gestegen tot SRD 25. Tegen deze achtergrond wordt studenten een maandelijkse toelage van SRD 1000 aangeboden. Een druppel op de gloeiende plaat.
Het is overduidelijk: Suriname heeft geen baat bij tijdelijke, oppervlakkige maatregelen. Het is tijd voor duurzame ontwikkeling en structurele oplossingen. Willen we onze jongeren ondersteunen en onze ouderen een waardig bestaan bieden, dan moeten we werken aan stabiliteit. Dat betekent: onze munt weer waarde geven, de inflatie bestrijden en investeren in sectoren die werkelijk groei genereren.
De productiesector is daarbij essentieel. Door te investeren in binnenlandse productie creëren we banen en inkomsten voor het land. Dit biedt ook ruimte om te investeren in jongeren — niet alleen op het gebied van onderwijs, maar ook in sport en talentontwikkeling. Senioren kunnen zo rekenen op de sociale ondersteuning die ze verdienen.
Het doet pijn om te zien hoe ouderen lijden en jongeren hun potentieel niet kunnen benutten. We mogen niet blijven toekijken. Suriname staat op een kruispunt. Het is tijd voor een nieuwe koers, gedragen door jongeren met frisse moed en ideeën. Verandering begint bij jezelf — die eerste stap heb ik al gezet. Nu is het aan de rest van het volk om mee te bewegen richting een rechtvaardiger, sterker en hoopvoller Suriname.
Raghni BajnathLijsttrekker Volkspartij Leefbaar Suriname (VLS)
- India voert luchtaanvallen uit op Pakistan: spanning tussen…..
- Verdachte in milieuverontreinigingszaak stuwmeer vrijgelate…..
- Santokhi ziet koloniale wortels in racisme, ongelijkheid en…..
- Opleiding Wiskunde AdeKUS viert 10-jarig bestaan en streeft…..
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en he…..
- Column: Discutabele discussie..
- Wang blij dat steeds meer Surinamers van Chinese afkomst in…..
- Mathoera versus Santokhi: titanenstrijd of toneelspel?..
- Brunswijk: “Zonder moeite behaalt ABOP al 4 zetels”..
- Rusland: ‘Als blijkt dat er issues zijn, zal er opgetreden …..
- Amafo betuigt steun aan Nationaal Leger met ‘Camouflagemars…..
- ABOP kiest voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers..
- Familieruzie escaleert: jongere broer mishandelt en berooft…..
- Hoe ziet het nieuwe erfrecht eruit?..
- Zeggen: Misiekaba en van Dijk Silos doen uitlatingen zonder…..
- Infosessie voor leden hoofdstembureaus..
- Maya Parbhoe: ‘Dit is karaktermoord, geen journalistiek…..
- Wat beoogt BIBIS met Nationaal Migratiebeleidsplan?..
- SURGE-programma succesvol afgesloten: 41 bedrijven ondertek…..
- Staatsolie draagt opnieuw ruim US$ 300 miljoen af aan staat…..
- AWJ wapent zich tegen kinderarbeid en seksueel molest..