‘ Ook meer vormen van studiefinanciering beschikbaar’
De commissie Studietoelage, onder leiding van voorzitter Hakiem Lalmohamed, heeft onlangs haar advies uitgebracht over de verbetering van de huidige studiefinancieringsstructuur. Er is niet alleen gekeken naar een verhoging van de studietoelage, maar ook naar een mogelijke uitbreiding van de doelgroep. ‘’De commissie heeft geadviseerd het huidige bedrag van SRD 800 dat nu wordt uitbetaald, op trekken naar SRD 1000’’, zegt Lalmohamed. Naast het bedrag dat momenteel uitbetaald wordt zijn volgens Lalmohamed, ook andere aantrekkelijke studiefinancieringen via het Fonds Studiefianciering Suriname van de Nationale Otwikkelingsbank (NOB), beschikbaar.
De studententoelage zou uiterlijk 30 april uitbetaald moeten worden, maar volgens Lalmohamed, heeft er ergens een vertraging plaatsgevonden. ‘’Er is sprake van reporting bias in de lijsten van verschillende scholen. We ontvingen meerdere onvolledige lijsten, bijvoorbeeld zonder geboortedatum, mobiele nummers of namen die niet compatibel zijn met de ID-nummers”, verklaart hij. Deze gegevens moesten door de commissie worden gefilterd en teruggestuurd, wat het proces vertraagde. “Dus ik snap de frustraties die bij de doelgroep leven, maar met onvolledige lijsten kunnen we niet aan slag, omdat we niemand achter willen laten.”
De commissie heeft volgens Lalmohamed, inmiddels geadviseerd om de studietoelage te verhogen naar SRD 1000. Dit besluit moet later op de dag door de Raad van Regeringsvertegenwoordigers (RRV) getoetst worden. Daarnaast wordt voorgesteld de toelage ook open te stellen voor particuliere onderwijsinstellingen die erkend zijn door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). “Het besluit hierover ligt nu bij de RRV. Zodra dat genomen is, zullen wij als werkgroep hiermee verdergaan”, aldus Lalmohamed.
Extra ondersteuning via NOB
Naast de studietoelage zijn er volgens Lalmohamed, ook andere vormen van ondersteuning beschikbaar via het Fonds Studiefinanciering Suriname. Studenten kunnen gebruikmaken van studiefinanciering in de vorm van een lening of een studietegemoetkoming. “Voor studenten op VOS-niveau, bijvoorbeeld HAVO, geldt dat zij tot 75 procent van hun inschrijfgeld terug kunnen krijgen. Bij een inschrijfgeld van SRD 800 krijgt de student dus SRD 600 terug”, legt Lalmohamed uit. Voor het hoger en wetenschappelijk onderwijs ligt dit percentage op 50 procent van het inschrijfgeld en 25 procent van het collegegeld. Al deze tegemoetkomingen worden beheerd door het NOB.
Bekendheid vergroten
Volgens de commissie is de regeling bij velen nog onbekend. “Het eerste deel van de regeling is algemeen bekend, maar de specifieke percentages en de aanvraagprocedures zijn minder goed doorgedrongen”, aldus Lalmohamed. De commissie roept op tot betere voorlichting en samenwerking tussen scholen en het NOB.
– door Orsilia Dinge –
The post Studietoelage wordt eind volgende week uitbetaald ..
- Kelvin Koniki wordt morgen geïnstalleerd als parlementatiër…..
- OKB slaat alarm over negatieve online campagnes en digitale…..
- LVV en Naktuinbouw organiseren workshop ‘Kwekersrecht in Su…..
- Kantoor Carvision aan Nieuw Weergevondenweg afgebrand..
- Politieke kleuren maken nog geen dader..
- Waterpeil in Afobaka stuwmeer stijgt licht na recente regen…..
- Victorie verslaat Sudhar, Olaria wint 6 op een rij..
- OKB roept op tot fatsoenlijke campagnevoering..
- OBBS legt schoolvervoer stil per 7 mei wegens uitblijven be…..
- Minder Franse bezoekers..
- Schoolvervoer per direct stilgelegd..
- Studententoelage verhoogd naar SRD 1000 per maand..
- Particuliere huisartsen versterkt in eerstelijnszorg..
- 51-jarige fietser laat leven na aanrijding..
- 51-jarige fietser overlijdt dag na te zijn geschept door au…..
- Mangre pareert kritiek op benoeming bij Havenbeheer: “Ik he…..
- Suriname gastheer 45e Lions District Convention..
- 38 gecontroleerde voertuigen te De Nieuwe Grond hadden met …..
- Verdachte milieustrafzaak vrij; OM gaat door met onderzoek..
- NPS reageert op beschuldigingen over onder andere zeegrens..
- Promotieonderzoek legt verband tussen mishandeling en ontwi…..