‘ Ook meer vormen van studiefinanciering beschikbaar’
De commissie Studietoelage, onder leiding van voorzitter Hakiem Lalmohamed, heeft onlangs haar advies uitgebracht over de verbetering van de huidige studiefinancieringsstructuur. Er is niet alleen gekeken naar een verhoging van de studietoelage, maar ook naar een mogelijke uitbreiding van de doelgroep. ‘’De commissie heeft geadviseerd het huidige bedrag van SRD 800 dat nu wordt uitbetaald, op trekken naar SRD 1000’’, zegt Lalmohamed. Naast het bedrag dat momenteel uitbetaald wordt zijn volgens Lalmohamed, ook andere aantrekkelijke studiefinancieringen via het Fonds Studiefianciering Suriname van de Nationale Otwikkelingsbank (NOB), beschikbaar.
De studententoelage zou uiterlijk 30 april uitbetaald moeten worden, maar volgens Lalmohamed, heeft er ergens een vertraging plaatsgevonden. ‘’Er is sprake van reporting bias in de lijsten van verschillende scholen. We ontvingen meerdere onvolledige lijsten, bijvoorbeeld zonder geboortedatum, mobiele nummers of namen die niet compatibel zijn met de ID-nummers”, verklaart hij. Deze gegevens moesten door de commissie worden gefilterd en teruggestuurd, wat het proces vertraagde. “Dus ik snap de frustraties die bij de doelgroep leven, maar met onvolledige lijsten kunnen we niet aan slag, omdat we niemand achter willen laten.”
De commissie heeft volgens Lalmohamed, inmiddels geadviseerd om de studietoelage te verhogen naar SRD 1000. Dit besluit moet later op de dag door de Raad van Regeringsvertegenwoordigers (RRV) getoetst worden. Daarnaast wordt voorgesteld de toelage ook open te stellen voor particuliere onderwijsinstellingen die erkend zijn door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). “Het besluit hierover ligt nu bij de RRV. Zodra dat genomen is, zullen wij als werkgroep hiermee verdergaan”, aldus Lalmohamed.
Extra ondersteuning via NOB
Naast de studietoelage zijn er volgens Lalmohamed, ook andere vormen van ondersteuning beschikbaar via het Fonds Studiefinanciering Suriname. Studenten kunnen gebruikmaken van studiefinanciering in de vorm van een lening of een studietegemoetkoming. “Voor studenten op VOS-niveau, bijvoorbeeld HAVO, geldt dat zij tot 75 procent van hun inschrijfgeld terug kunnen krijgen. Bij een inschrijfgeld van SRD 800 krijgt de student dus SRD 600 terug”, legt Lalmohamed uit. Voor het hoger en wetenschappelijk onderwijs ligt dit percentage op 50 procent van het inschrijfgeld en 25 procent van het collegegeld. Al deze tegemoetkomingen worden beheerd door het NOB.
Bekendheid vergroten
Volgens de commissie is de regeling bij velen nog onbekend. “Het eerste deel van de regeling is algemeen bekend, maar de specifieke percentages en de aanvraagprocedures zijn minder goed doorgedrongen”, aldus Lalmohamed. De commissie roept op tot betere voorlichting en samenwerking tussen scholen en het NOB.
– door Orsilia Dinge –
The post Studietoelage wordt eind volgende week uitbetaald ..
- NDP: Van beloftes naar beleningen – De financiële erf…..
- Ravaksur plus bereidt acties voor; geld dient op tafel gele…..
- Minister Ramadhin: Nefroloog Goerdat inde onterecht tiendui…..
- Minister Ramadhin beschuldigt DNA-kandidaat van aannemen va…..
- Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerd…..
- Amafo reageert op klacht Chas Mijnals: ‘beschuldiging is be…..
- ‘Zusterteams’ Yelyco op koers voor eerste klasse finale..
- Concubinaat en buitenvrouwen: tussen recht en realiteit..
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis..
- Hoofdstembureau Sipaliwini ontvangt stembiljetten..
- Vrijspraak Henk Rommy voor moord is definitief..
- Reyme: “Campagne zonder invloed van kapitaalkrachtigen”..
- Aptijt viert 30 jaar met jubileumfeest in Paradiso Amsterda…..
- Wie is Michael Ashwin Adhin?..
- Voorbereiding op olie- en gasboom: Suriname moet scholing e…..
- ‘Oliesector biedt zowel kansen als bedreigingen’..
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini..
- ECD stuit op niet-gekeurde weegschalen bij supermarktcontro…..
- COVAB en HAN bundelen krachten voor sterkere zorgopleidinge…..
- Multitasker Meredith Joeroeja: ‘Foto’s en video’s liggen in…..
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst..