Het besluit van Suriname om geen nieuwe leningen te verbinden aan toekomstige olie-inkomsten, is naar onze mening op het eerste gezicht zeer verstandig. Wij denken dat dit besluit van de minister van Financiën, Stanley Raghoebarsing, gebaseerd is op het vermijden van voorverkoop of leningen om de toekomstige inkomsten niet te belasten en het getuigt van terughoudendheid. Aan de andere kant kan deze strategie risico’s met zich meebrengen in een volatiele olie-industrie en een onvoorspelbare wereldeconomie.
Wij van Keerpunt denken dat wij naar het grotere plaatje moeten kijken en een van de kernproblemen in acht moeten nemen met betrekking tot de afhankelijkheid van olierijkdom om zowel de huidige als toekomstige generaties te voorzien. Wat gebeurt er als de olieprijs, zoals vaker in het verleden, plotseling instort? In een economie die zich zo sterk richt op het potentieel van olie, kunnen plotselinge veranderingen in de vraag naar fossiele brandstoffen Suriname financieel verzwakken. De partners van Staatsolie zijn internationaal beursgenoteerd, zodat internationaal kapitaal al een weg kan vinden naar Gran-Morgu’s voordelen, zonder zich te beperken tot Surinaamse operaties of instrumenten. Daarnaast roept het sluiten van extra olie-gerelateerde instrumenten vragen op over de mate waarin Suriname zelf de controle behoudt over zijn olie-inkomsten. De terughoudendheid van de regering om debt-for-nature swaps en andere innovatieve vormen van schuldverlichting in te zetten, kan vanuit milieuperspectief begrijpelijk zijn. Toch zouden dergelijke initiatieven, mits goed beheerd, kunnen bijdragen aan bredere economische stabiliteit en klimaatverantwoordelijkheid. Het doel om een staatsinvesteringsfonds in te zetten voor zowel de huidige als toekomstige generaties lijkt een goede balans, maar zonder duidelijke structurele hervormingen of investeringen in duurzame sectoren blijft de vraag: wordt het potentieel van deze nieuwe bron optimaal benut om Surinames toekomst veilig te stellen?
Niet alleen het kapitaal moet voor diversificatie zorgen. De andere sectoren die op gang moeten komen, zullen met de mijnbouwsector moeten concurreren als het om talent gaat.
The post STRATEGISCH OMGAAN MET TOEKOMSTIGE OLIE-INKOMSTEN ..
- Houten loopbrug oud Hanna’s Lustproject wordt hersteld..
- Korpschef: Bendes worden stuk voor stuk ingerekend..
- Vreedzaam roept op tot wegbarricade in Coronie..
- Opsporing Bouterse, Hoefdraad en Dijksteel ‘nog geen einde …..
- Natio houdt lang stand tegen Canada – Canadezen score…..
- Natio met kleine nederlaag naar Canada..
- Steeds meer EBGS-leerkrachten dienen ontslag in..
- Vijftig personen starten aan vaktrainingen in Para..
- SBM Offshore heeft contracten gegund voor de GranMorgu-veld…..
- Italiaanse multinational Saipem wint contract voor Surinaam…..
- Finabank behaalt als eerste Surinaamse bank de ISO/IEC 2700…..
- Pg: Niet waar dat OM op schoot van president zit..
- Canada wint met 1-0 van Natio..