Het besluit van Suriname om geen nieuwe leningen te verbinden aan toekomstige olie-inkomsten, is naar onze mening op het eerste gezicht zeer verstandig. Wij denken dat dit besluit van de minister van Financiën, Stanley Raghoebarsing, gebaseerd is op het vermijden van voorverkoop of leningen om de toekomstige inkomsten niet te belasten en het getuigt van terughoudendheid. Aan de andere kant kan deze strategie risico’s met zich meebrengen in een volatiele olie-industrie en een onvoorspelbare wereldeconomie.
Wij van Keerpunt denken dat wij naar het grotere plaatje moeten kijken en een van de kernproblemen in acht moeten nemen met betrekking tot de afhankelijkheid van olierijkdom om zowel de huidige als toekomstige generaties te voorzien. Wat gebeurt er als de olieprijs, zoals vaker in het verleden, plotseling instort? In een economie die zich zo sterk richt op het potentieel van olie, kunnen plotselinge veranderingen in de vraag naar fossiele brandstoffen Suriname financieel verzwakken. De partners van Staatsolie zijn internationaal beursgenoteerd, zodat internationaal kapitaal al een weg kan vinden naar Gran-Morgu’s voordelen, zonder zich te beperken tot Surinaamse operaties of instrumenten. Daarnaast roept het sluiten van extra olie-gerelateerde instrumenten vragen op over de mate waarin Suriname zelf de controle behoudt over zijn olie-inkomsten. De terughoudendheid van de regering om debt-for-nature swaps en andere innovatieve vormen van schuldverlichting in te zetten, kan vanuit milieuperspectief begrijpelijk zijn. Toch zouden dergelijke initiatieven, mits goed beheerd, kunnen bijdragen aan bredere economische stabiliteit en klimaatverantwoordelijkheid. Het doel om een staatsinvesteringsfonds in te zetten voor zowel de huidige als toekomstige generaties lijkt een goede balans, maar zonder duidelijke structurele hervormingen of investeringen in duurzame sectoren blijft de vraag: wordt het potentieel van deze nieuwe bron optimaal benut om Surinames toekomst veilig te stellen?
Niet alleen het kapitaal moet voor diversificatie zorgen. De andere sectoren die op gang moeten komen, zullen met de mijnbouwsector moeten concurreren als het om talent gaat.
The post STRATEGISCH OMGAAN MET TOEKOMSTIGE OLIE-INKOMSTEN ..
- 48 verpleegkundigen en 16 technici krijgen dialysetraining..
- In de ochtend bewolkt, later onweersbuien..
- Vrouwelijke verdachte aangehouden ter zake overtreding van …..
- Landelijk Woningbouw Programma biedt financieringsopties..
- Xi zegt samen te zullen werken met Trump tijdens ontmoeting…..
- Vandaag tweede verzoeningspoging te Mapane..
- Temperatuur zondag tussen 22˚ en 34˚Celsius..
- Column: Verliezen van Canada bepaald geen schande..
- Raghoebarsing: Maandelijks SRD 400 miljoen uit brandstof..
- Stuurgroep Landelijk Woningbouw koppelt toekomstige huiseig…..
- Debie uit zorgen over toename van Skalians op de Marowijner…..
- Suriname heeft eigen protocol voor aanpak suikerziekte..
- Gerenoveerde OS Albina II feestelijk opgeleverd..
- ‘Roots 3’ brengt nieuwe historische momenten van Afro-Surin…..
- FBI, CIA, NYPD aangeklaagd voor $ 100 miljoen voor moord op…..
- St. Pauli Verlaat X, Bestempelt Het als ‘Haatmachine&…..
- Olivier Rioux, Langste Tiener, Plant Redshirt Jaar bij Flor…..
- DNA reikt bereidverklaringen uit aan zestig medewerkers..
- OW-personeel rondt training over voorkomen seksueel geweld …..
- UITSPRAAK IN HOGER BEROEP CBVS-ZAKEN OP KOMST..
- Nieuwbouw voor BOG en Volksgezondheid in de startblokken..